Dveri: Srbiji preti demografska katastrofa 1Foto: Dveri

Narodna poslanica Dveri Tamara Milinković Kerković izjavila je danas da je stanje u srpskim porodilištima jednako alarmantno, kao i demografska katastrofa koja preti da ćemo za 200 godina izumreti kao narod.

„U ovakvim okolnostima vlast je budžet projektovala sa 840 miliona evra projektnih zajmova za Nacionalni fudbalski stadion i za Centar za specijalne izložbe, kao projektima od nacionalnog značaja, dok je čitav budžet Ministarstva zdravlja trostruko manji od ovog iznosa“, navela je Milenković Kerković u pisanoj izjavi.

Kako je dodela, u njemu nema razdela koji se odnosi na izgradnju ili obnovu ijednog porodilišta u Srbiji ili bilo kog projekta usmerenog na stvaranje uslova za zaustavljanje demografskog kolapsa.

Prema njenim rečima, od 2011. godine Srbija je izgubila više od pola miliona ljudi, svake godine po 30.000, a do 2050. godine Srbija će imati dva miliona stanovnika manje.

U 2020. godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj živorođene dece po prvi put je pao ispod 62.000, dok je u istoj godini broj umrlih nadmašio broj rođenih za 55.000, navela je Milenković Kerković.

„U isto vreme svedoci smo strašnog stanja koje se odnosi kako na fizičke uslove, smeštaj, ishranu, tako i na negu trudnica i porodilja“, rekla je poslanica Dveri i dodala da su svedočenja žena potresna i da daju sliku o kompletnom stanju u društvu, od akušerskog nasilja, neadekvatne ishrane, do smrtnosti beba i nemara.

Ona je naglasila da povodom problema krađe beba iz porodilišta i pored otvaranja tog pitanja, nema nijednog rešenog slučaja, kao ni individualizovanja odgovornosti.

„Većina žena u Srbiji porođaj vidi kao stresno iskustvo, a status žene u porodilištu se doslovno graniči da zlostavljanjem i dehumanizacijom“, napomenula je Milenković Kerković.

Još jedan ogroman problem je urušen sistem zdravstva i mreža privatnih laboratorija, ginekoloških klinika i porodilišta, koja otvaraju vrata korupciji u zdravstvu, kazala je ona i dodala da se sa sterilitetom bori trećina parova, dok je fertilitet mladih u opadanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari