Dveri traže razrešenje predsednice i članova Saveta REM 1Foto FoNet Milica Vučković

Poslanička grupa Dveri najavila je da će na današnjoj sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje tražiti razrešenje predsednice i članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog „dugogodišnjeg nesavesnog i nepravilnog rada i nečinjenja“.

Dveri su u saopštenju ocenile da su članovi Saveta REM „godinama tolerisali nasilje i pornografiju u rijaliti programima“ kao i „politički autoritarizam i neravnopravnost političkih aktera u javno finansiranim i televizijama sa nacionalnim frekvencijom“

Ocenili su i da je odluka Saveta REM od 9. decembra o obustavi rada zbog navodnih pritisaka u vezi dodele pete nacionalne frekvencije, „ne samo nezakonita već i nezamisliva u bilo kojoj civilizovanoj zemlji“.

„Tokom dugogodišnjeg ‘štrajka’ i zanemarivanja obaveza članova REM da u ime građana kontrolišu rad medija, kvalitet i raznovrsnost medijskih usluga i programa, da štite javni interes i slobodu mišljenja i izražavanja, Savet REM je radio sve obrnuto. Vršeći javna ovlašćenja, REM je štitio privatni interes vlasnika televizija kojima je dodelio nacionalnu frekvenciju i privatni politički interes vladajuće koalicije“, ocenile su Dveri.

Iz pokreta su najavili i da će tražiti da se utvrdi krivična odgovornost predsednice Saveta REM Olivere Zekić i članova tog tela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari