Pakistanska vojska nastavila je juče ofanzivu protiv talibana u dolini Svat na severozapadu države u cilju zadavanja konačnog udarca ekstremistima. Prema izveštajima vojske, u sukobima koji su se dogodili proteklog vikenda stradalo je najmanje 200 pobunjenika. Istovremeno, Agencija UN za izbeglice upozorila je da je broj civila koji su napustili domove drastično porastao. Vlada je u dolini Svat i okolnim okruzima uvela policijski čas, što otežava pokušaje civila da napuste region.

Lokalni zvaničnici tvrde da je iz te oblasti pobeglo čak 200.000 civila, dok je portparol UN Ron Redmond upozorio da bi konačan broj raseljenih lica mogao da dostigne 300.000. Ukoliko se takav scenario ostvari, to bi mogla da postane jedna od najvećih humanitarnih kriza izazvana raseljavanjem stanovništva, upozoravaju UN. Bombardovanje doline Svat, tradicionalnog uporišta talibana, intenzivirano je nakon što je premijer Pakistana Jusuf Raza Gilani nedavno obećao naciji da će eliminisati ekstremiste. Procenjuje se da u operaciji protiv 5.000 talibana učestvuje oko 15.000 vojnika.

Analitičari ocenjuju da su SAD izvršile snažan pritisak na pakistansku vladu da pokrene operacije protiv ekstremista, budući da su postojale bojazni da će se oni postepeno približiti prestonici Islamabadu. Kako bi zaustavila nasilje ekstremista, vlada u Islamabadu je potpisala mirovni sporazum kojim je uveden islamski zakon u severozapadnim oblastima Pakistana, ali taj potez nije zaustavio talibane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari