Istorijski arhiv Požarevac, zvanično proglašen za najuspešniju instituciju te vrste u Srbiji, predstavio je Zbornik svojih dokumenata pod nazivom „Dvor i porodica Knjaza Miloša u Požarevcu od 1825. do 1839. godine“ a priređivač ovog izdanja je dr Miroljub Manojlović.


Gradonačelnik Požarevca, Miomir Ilić je tom prilikom, između ostalog, izjavio: -Tekstovi ove publikacije svedoče o o doprinosu porodice Obrenović razvoju Požarevca. Svega ovoga nebi bilo bez velikog angažovanja istoričara, etnologa, pravnika i drugih istraživača Istorijskog arhiva koji proučavaju istoriju i publikuju najznačajnije događaje u Požarevcu i čitavom Braničevskom okrugu, naveo je Ilić.

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac mr Jasmina Nikolić je navela da objavljivanje istoriskih izvora ima posebnu vrednost s obzirom i na to da do sada nije publikovana građa o dvoru knjaza Miloša u Kragujevcu i Beogradu pa je ovo jedina objavljena athivska građa koja svedoči o životu i radu na jednom od knjaževskih dvorova Obrenovića. -Pored toga, novopokrenuta Edicija „Zbornici dokumenata“ i prvi naslov u njoj daje doprinos negovanju zavičajne istorije i obezbeđuje uslove za dostupnost arhivske građe i njene promocije kao kulturnog nasleđa, jekla je Nikolić.

Predstavljanju ovog značajnog Zbornika, u svečanoj sali Gradskog zdanja (na slici), pored ostalih, su prisustvovali: zamenik predsedsednika Skupštine grada Požarevca Milić Jovanović, načelnik Uprave za odnose sa javnošču Ministarstva odbrane, pukovnik mr Milivoje Pajović, komandant Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu, pukovnik Duško Šljivančanin, profesor na Kriminalističko-policijskoj akademiji dr Ivana Krstić Mistridželović i zainteresovani građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari