Ako ne računamo Jovana Cvijića, koji je to učinio 1894. godine, a gotovo vek kasnije 1974. uradili su to mladi istraživači i dr Radenko Lazarević, naravno i one koji su u tajnosti tragali za legendarnim Rajkovim blagom, prvi posetioci su u kristalnu lepoticu ušli pre ravno 40 godina, 12. septembra 1975. kada je Rajkova pećina nakon istraživanja i uređenja otvorena za turiste. U minule četiri decenije Kristalnom dvoranom prošlo je oko 400.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva saznaje Danas od direktora Turističke organizacije opštine Majdanpek, Radomira Zekovića, koja je upravljač Rajkove pećine.

– Prošla, 2014. godina nije baš bila reprezentativna što se posete tiče, što je i razumljivo budući da je prošle godine rađena sanacija i uređenje u okviru projekta „Čudesna priroda – izgradnja kapaciteta u turizmu“, podržanog od Austrijske razvojne agencije (ADA) i realizovanog u okviru programa Socioekonomski razvoj regije Dunav – Srbija. S obzirom da je po završetku radova naša pećina i bukvalno zasijala novim sjajem, verujem da će kako vreme bude odmicalo i poseta imati trend rasta i da će nas ponovo otkriti školske ekskurzije koje su ranijih godina bile redovni gosti – kaže Radomir Zeković.

Prvi čovek opštinske Turističke organizacije podseća da zahvaljujući prošlogodišnjim radovima turisti umesto dosadašnjih 633 metra mogu da razgledaju lepote neponovljive prirode na dužini od 1.400 metara krećući se jednosmernom kružnom stazom. Sada kroz pećinu vodi 390 metara staza na čeličnim profilima i 890 metara betoniranih staza, koje su obezbeđene ogradama. Prelazi preko Rajkove reke izgrađeni su kao mostovi ili viseće staze, a posetioci se u divovski ponor spuštaju velikim, metalnim stepenicama, teškim 65 tona. Pored opšteg osvetljenja za kretanje posetilaca, postavljeno je i dekorativno za isticanje posebnih detalja i ukrasa.

– Novo osvetljenje maksimalno ističe bogatstvo i lepotu pećinskog nakita, a savremeno LED osvetljenje ne ugrožava pećinski nakit. Imamo organizovano vodičku službu, tour guide audio sistem, kao i indukovane ogrlice za osobe sa oštećenim sluhom. Rajkova pećina otvorena je za posete tokom čitave godine, obilazak traje devedesetak minuta, a prolazi se kroz Rečni i Suvi horizont – objašnjava direktor TOOM.

Rajkova pećina je sa svoja 2.304 metra istraženih hodnika jedna od najdužih u Srbiji. Bogata je zanimljivim pećinskim nakitom, dvoranama, draperijama, kadama od snežnobelog kristalnog kalcita, zato je zovu i belom kalcitnom lepoticom. Koncertna i Ježeva dvorana, bigrene kade, Zimska bajka, Beli medved, Kristalna šuma, Egipatska boginja, Panj sa gljivama tek su deo bogatstva koje se sreće duž staze na konstatnoj temperaturi od osam Celzijusovih i relativnu vlažnost vazduha blizu 100 posto, a tišinu ispod površine zemlje remeti veoma bučna Rajkova reka, ponornica koji teče duž 1.129 m rečnog horizonta.

Pećina je dobila ime po hajduku Rajku koji je u 19. veku danju bio mehandžija, a noću presretao i pljačkao turske karavane. Opljačkano blago, kazuje legenda, sakrio je u pećini kod dve kamene ruke, koje još nisu pronađene. Pronađeno je međutim i na pravi način prezentovano blago prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari