U okviru realizacije projekta „Sport da-droga ne“ nevladina organizacija „Sportom protiv droge“ iz Pljevalja organizovala je predavanje za učenike osnovnih i srednjih škola na temu zdravih stilova života. Sam projekat je izazvao veliko interesovanje učenika ali i svih relevantnih institucija iz Pljevalja koje se bave problemom narkomanije.

Projekat će trajati pet mjeseci, a u planiranom periodu predviđeno je održavanje pet predavanja iz različitih sportova, tri izleta i jedna posjeta najmlađem sportskom kolektivu ŽRK „Rudar“. Cilj projekta je animiranje mladih da se bave sportsko-rekreativnim aktivnostima, kao i upoznavanje sa sportovima koji nisu mnogo zastupljeni u sportskom životu Pljevalja kao ni u obrazovnom sistemu Crne Gore.

Projektom su predviđena predavanja o gimnastici, biciklizmu, sportskom ribolovu, planinarstvu i drugim sportovima. Prvo predavanje je bilo o gimnastici, sportu koji nije uopšte zastupljen u Pljevljima. Na predavanju je bilo prisutno 35 učenika osnovnih i srednjih škola, koji su sa velikom pažnjom slušali predavanje Marije Ćetković iz Podgorice, bivše reprezentativke Crne Gore u gimnastici. Predavanje je propraćeno obimnom foto dokumentacijom i video materijalom, a trajalo više od predviđenog vremena, jer su djeca imala priliku da postavljaju mnoga interesantna pitanja.

Pozavršetku predavanja, učenici su anketirani na temu sporta, a ta anketa će poslužiti NVO „Sportom protiv droge“ za njihove dalje aktivnosti usko vezane za sportsko-rekreativni život mladih u Pljevljima. Izvršni direktor NVO „Sportom protiv droge“ Mensur Džanković je za Sandžak Danas rekao da su organizaciju predavanja učenici ocijenili najvećom ocjenom, a kompletan projekat je podržala Ambasada SAD u Crnoj Gori. Džanković je poslednjih godina poznat po biciklističkim maratonima, od kojih su najpoznatiji maraton od Durmitora do Karpata dug 1.300 km, pod nazivom „Zona bez droge“ i maraton od Lovćena do Olimpa, pod nazivom „Sport da – droga ne“. Na još jedan put dug 180 kilometara, od Pljevalja do Sarajeva, Džanković je pošao juče u ranim jutarnjim časovima. Planirano je da istog dana u 14 sati na Trgu djece Sarajeva položi vijenac, oda počast ubijenoj djeci Sarajeva i time prenese poruku mira, ljubavi i prijateljstva mladih iz Pljevalja i Crne Gore. Predviđeno je da se na ulazu u Sarajevo, Džankoviću na putu do Trga djece Sarajeva pridruži i legendarni maratonac Sead Kondo, rođeni Pljevljak, koji živi i radi u Sarajevu.

– Sve moje aktivnosti u borbi protiv narkomanije su usmjerene kako prema sadašnjim, tako i prema budućim mladim generacijama. Svi moji dosadašnji biciklistički maratoni su bili daleko lakši od ovog. Teži, ne zbog broja kilometara, već zbog činjenice da idem na Trg na kojem je trebalo ta nedužna djeca da se druže, vole i da maštaju o budućnosti. Nažalost, na tom Trgu su ostala samo njihova imena. Sarajevo je siromašnije za 1.620 djece, to je jedna škola, 30 obdaništa, to je 50 sportskih klubova, ubijeni su budući inžienjeri, doktori, piloti, glumci, ubijeni su ljudi, istakao je Džanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari