Jedan od pretendenata za kandidata Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD Džeb Buš saopštio je da se povlači iz kampanje, nakon što je doživeo još jedan poraz na unutarstranačkim izborima, sada u Južnoj Karolini. Bušu za spas blede predsedničke kampanje nije bilo dovoljno ni poznato prezime, niti politički pedigre, ali ni donatori dubokog džepa, ocenjuje AFP, prenosi Sputnjik.rs.


Buš je, inače, bio na ivici suza nakon razočaranja u Južnoj Karolini. Kako je rekao, ponosan je na kampanju koju je vodio „kako bi ujedinio svoju zemlju“. Bivši guverner Floride i sin jednog, a brat drugog američkog predsednika, započeo je kampanju za predsedničke izbore kao favorit da postane kandidat republikanaca, zahvaljujući tome što je imao podršku političke dinastije Buš i donacije merene milionima dolara.

Inače, pobednik unutarstranačkih izbora u Južnoj Karolini je američki milijarder Donald Tramp, još jedan pretendent za kandidata republikanaca na predsedničkim izborima u SAD. Ovom pobedom je učvrstio svoj status favorita u trci za republikansku nominaciju. Senatori Ted Kruz i Marko Rubio borili su se za drugo mesto.

 

Klintonova pobedila u Nevadi

Demokratska kandidatkinja za predsednicu SAD Hilari Klinton odnela je tesnu pobedu u američkoj državi Nevadi nad rivalom Bernijem Sandersom. Ova pobeda Klintonove, pišu svetski mediji, nagoveštava da bi trka za nominaciju demokratskog kandidata mogla biti duga i žestoka. „Svima koji ste glasali u svakom kutku Nevade sa srcem i odlučnošću: Ovo je vaša pobeda, hvala vam“, napisala je Klintonova na svom Tviter nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari