Svrgnuti predsednik Tunisa Zin el-Abidin Ben Ali boravi u bivšoj kraljevskoj palati u Džedi, saudijskom gradu na obali Crvenog mora koji je pružio utočište mnogim liderima u egzilu, a njegova sledeća etapa će, najverovatnije, biti Libija, piše francuski dnevnik Figaro. Ben Ali je, zajedno sa šest članova porodice, doputovao u Džedu u noći između petka i subote, napustivši Tunis posle protesta zbog povećanja cena i nezaposlenosti.


Ben Ali je prvu noć proveo u palati princa Sultana, a potom se smestio u staroj kraljevskoj palati koja služi kao zvanična rezidencija za goste saudijskog kraljevstva. Iza zida od opeke i kitnjastih kapija, na kojima danonoćno stražare vojnici, Ben Ali i njegova porodica su u palati od belog mermera, okruženoj palmama i egzotičnim rastinjem, a na raspolaganju su im osoblje palate i saudijski telohranitelji. Pošto bivši predsednik uživa status političkog izbeglice visokog ranga, nije mu dozvoljeno da u javnosti daje političke izjave, niti da se politički angažuje ili održava kontakte s Tunisom, naveo je francuski list, pozivajući se na analitičara Džamala Hašnokgija, bliskog saudijskim vlastima.

Takva pravila ponašanja važila su za sve lidere u egzilu koje je primila Saudijska Arabija. Džeda je, pre Ben Alija, pružila utočište bivšem pakistanskom premijeru Navazu Šarifu, koji je živeo osam godina u tom tromilionskom gradu, posle puča kojim ga je general Pervez Mušaraf svrgnuo s vlasti 2000. Bivši diktator Ugande Idi Amin Dada došao je u Džedu 1979. godine, zajedno sa svojih pet žena i brojnom decom i tu ostao do svoje smrti 2003.

Saudijski kraljevski kabinet je opravdao Ben Alijev boravak u zemlji „izuzetnim okolnostima koje preživljava narod Tunisa“, ali nije tajna da bivši predsednik ima dobre odnose sa članovima saudijske kraljevske porodice, a posebno s princom Najefom Ben Abdel Azizom.

Uprkos jakim vezama, malo je verovatno da će Ben Ali ostati u Saudijskoj Arabiji, pre svega zato što javnost nije oduševljena njegovim prisustvom, a potom i zbog toga što se ni on, ni njegova porodica verovatno neće prilagoditi strogim verskim propisima koji su na snazi u kraljevstvu, smatraju analitičari, podsećajući da bivša prva dama Tunisa Lejla Trabelsi ne nosi muslimanski veo, već odeću renomiranih svetskih kreatora. Porodica Ben Ali bi mogla uskoro da napusti Džedu i nastani se u Libiji pukovnika (Moamera) Gadafija, koja je već izrazila spremnost da ih primi, zaključio je Figaro.

U Tunisu nastavljene demonstracije

Tunis – Više stotina demonstranata prošetalo je juče ulicama tuniske prestonice, zahtevajući da saveznici zbačenog predsednika Zina al-Abidina Ben Alija više ne učestvuju u vršenju vlasti. Demonstranti su pevali nacionalističke pesme i nosili transparente na kojima je pisalo „Dole RCD“, što je skraćenica za Ben Alijevu stranku Ustavni demokratski savez.

Četvorica novih ministara podneli su u utorak ostavke, samo 24 sata pošto je premijer Muhamed Ganuši objavio sastav višepartijske vlade, u koju su, uglavnom, ušli pripadnici stare garde političara. Ministri koji su podneli ostavke stali su uz demonstrante, koji tvrde da su demokratske promene nemoguće sve dok se na vlasti nalaze Ben Alijeve pristalice.

Ganuši i vršilac dužnosti predsednika, bivši predsednik parlamenta Fuad Mebaza, podneli su ostavke na sve partijske funkcije u RCD, u pokušaju da se distanciraju od Ben Alija, a on je izbačen iz stranke čiji je osnivač, objavila je nacionalna televizija. Suočen sa zahtevima demonstranata proteklih dana, Ganuši je obećao oslobađanje političkih zarobljenika, ukidanje restrikcija uvedenih Tuniskoj ligi za odbranu ljudskih prava i osnivanje državnih agencija koje će sprovesti istragu o korupciji i zloupotrebama za vreme pobune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari