Frontmen Rolingstonsa Mik Džeger iz straha da će biti iskorišćen rešio je juče u poslednji čas da okonča svoju kratku posetu Švajcarskoj gde je na poziv britanskog premijera Dejvida Kamerona trebalo da prisustvuje skupu u okviru zasedanja Svetskog ekonomskog foruma. Priče koje su osvanule na stranicama britanske štampe da Džeger podržava Kamerona, nagnale su ga da prvim letom napusti Švajcarsku gde je stigao prethodnog dana.


Džeger je reagovao saopštenjem u kojem se navodi da je tokom karijere izbegavao politiku i da je u Davos stigao kao gost. „Uvek sam se interesovao za ekonomiju i svetske događaje. Sada sam uvideo da žele da me iskoriste kao političku loptu, a brojni komentari o mojoj političkoj pripadnosti su netačni. Stoga smatram da je najbolje da odbijem poziv da prisustvujem ovom događaju“, navodi se u saopštenju. Osim Džegera, na spisku slavnih zvanica našli su se i britanska manekenka Lili Kol i Tim Berners Li, „otac“ interneta.

U listu San juče je osvanuo članak pod nazivom čuvenog klasika Rolingstonsa „Simpatija za đavola“ sa podnaslovom „Mik Džeger u timu sa torijevcima“. U tekstu se, između ostalog, navodi da je premijer Kameron regrutovao Džegera kao pomoć da „proda Britaniju svetskim liderima“.

Odustajanje Džegera od „gostovanja“ u Davosu je neprijatnost za vladu u Londonu. „Jasno je da smo razočarani činjenicom da Mik smatra da nije u stanju da podrži nepolitički događaj koji promoviše Britaniju“, navodi se iz izvora bliskih vladi.

Ovogodišnji Svetski ekonomski forum u Davosu počeo je debatom o kapitalizmu, koji Bil Gejts naziva „fenomenalnim sistemom“. „Prolazimo kroz žilav period ali ne postoji nijedan drugi sistem koji unapređuje humanost“, izjavio je osnivač Majkrosofta. Budućnost svetske ekonomije jedna je od glavnih tema ovogodišnjeg redovnog okupljanja svetskih zvaničnika u švajcarskom odmaralištu. Čast da otvori godišnji sastanak više od 2.600 svetskih poslovnih i političkih lidera pripala je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Forum koji se održava 42. put privukao je pažnju gotovo 40 šefova vlada i država, 19 od 20 svetski najčuvenijih bankara, brojnih vladinih zvaničnika i šefova najvećih svetskih kompanija.

Protest „okupatora“

Antiglobalisti koji u Davosu iz igloa protestuju protiv svetske poslovne i političke elite okupljene na Svetskom ekonomskom forumu (SEF) neslaganje su juče iskazali i iz vazduha, prenela je Beta. Oni su pustili u vazduh crvene balone koji nose transparent na kojem piše: „Hej SEF, a gde je ostalih 6,999 milijardi lidera?“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari