Građani Južne Afrike glasali su juče na opštim izborima koji se smatraju najznačajnijim od okončanja aparthejda pre 15 godina. Više od 23 miliona ljudi imalo je pravo glasa na izborima za 400 mesta u parlamentu i za pokrajinske skupštine.

 Bivši predsednik države i heroj borbe protiv aparthejda Nelson Mandela glasao je u Johanesburgu.

Iako su analitičari predviđali četvrtu uzastopnu pobedu vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) koj predvodi Džejkob Zuma, pojedini smatraju da bi ta stranka mogla da ostane bez dvotrećinske većine u parlamentu. Ovoga puta ANC su se suprotstavili otcepljena stranka nazvana Narodni kongres, koju su osnovale bivše pristalice bivšeg šefa države Taboa Mbekija, kao i opozicioni Demokratski savez. Obe stranke optužuju ANC za korupciju.

Zuma koji je nedavno oslobođen optužbi za korupciju, delovao je samouvereno tokom predizborne kampanje. On je takođe pokušao da uveri glasače da su takvi navodi neosnovani. „Ne postoji oblak sumnje koji me okružuje, nema čak ni izmaglice“, izjavio je lider ANC. Zumine ambicije da postane naredni predsednik države podržao je i Mandela, koji se neočekivano pojavio na završnom mitingu ANC.

Dobri poznavaoci prilika u Južnoj Africi tvrde da bi izbor vođe AMC na najvažniju državničku funkciju predstavljao značajnu novinu, s obzirom na činjenicu da bi to bio prvi put da predsednik ne potiče iz redova takozvane crne elite. Investitori gaje bojazan da bi Zuma, koji se smatra „najekscentričnijim afričkim političarem“, u slučaju stupanja na državno kormilo mogao da izmeni dosadašnji politički kurs vladajuće partije i primeni levičarske principe u privredi, u cilju borbe protiv rastućeg siromaštva. Kao argument za takvu tvrdnju navode podatak da on svoj povratak na političku scenu duguje postkomunističkim i sindikalnim krugovima, zahvaljujući kojima je naneo poraz Mbekiju na stranačkim izborima 2007. Južna Afrika je u poslednjem tromesečju 2008. zabeležila negativan rast, prvi put od okončanja aparthejda, a kao gorući problemi navode se i visoka stopa kriminala i nedostatak stambenog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari