Politički analitičar i advokat iz Vašingtona Džejms Džatras zatražio je od Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve da Kancelarija za informisanje SPC javno, putem saopštenja, negira tvrdnju, koju je nedavno iznela u članku objavljenom na grčkom crkvenom sajtu Romfea, da je on „starokalendarac“.

Džatras takođe traži da se uz objavljivanje ispravke sporni tekst povuče i sa zvaničnih sajtova Eparhije raško-prizrenske (ERP) i agencije Romfea. On se ovim povodom obratio i Sinodu Grčke pravoslavne crkve.

„U članku Romfea se navodi da je ova informacija primljena iz Kancelarije za informisanje SPC, na čijem je čelu vladika bački Irinej, čija slika se pojavljuje na Romfea stranici sa uvredljivim člankom“, piše Džatras. On dodaje da se „napadi na njega koriste kao sredstvo za dalju sistematsku kampanju kleveta, koju vodi Kancelarija za informisanje SPC protiv vladike Artemija raško-prizrenskog“.

Džatras objašnjava da je „tri decenije laik na parohiji Svete Katarine u severnoj Virdžiniji, pod vlašću Grčke pravoslavne arhiepiskopije u Americi, koja spada pod nadležnost Vaseljenske patrijaršije“. On je posle odluke Sinoda SPC da episkopa raško-prizrenskog Artemija privremeno razreši prava upravljanja ERP i imenuje privremenog administratora pokrenuo Peticiju za vraćanje vladike Artemija na eparhijsku dužnost.

Grčka crkvena novinska agencija Romfea nedavno je objavila saopštenje o arhimandritu Simeonu (Vilovskom) i uvođenju privremenih mera uprave u ERP. U tom tekstu se tvrdi da „Džatras, koji je starokalendarac treba da lobira za Srbe“, za šta mu je arhimandrit Simeon preko Nacionalne banke grčke poslao 600.000 američkih dolara.

Ovaj tekst je na grčkom jeziku najpre objavljen za zvaničnom sajtu ERP, koji radi sa blagoslovom privremenog administratora episkopa bivšeg zahumsko-hercegovačkog Atanasija (Jevtića), dok je prevod na srpskom objavljen na nezvaničnom sajtu ERP.

Prethodnih dana u sedištu SPC nije bilo moguće potvrditi autentičnost teksta u Romfeu. Kako je Danasu nezvanično rečeno juče u Patrijaršiji, Sinod još nije dobio Džatrasovo pismo, a za ceo „slučaj“ nadležan je vladika Irinej bački.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari