Teroristički napad na dva luksuzna hotela u centru Džakarte izvršila su dvojica bombaša samoubica koji pripadaju ekstremističkoj grupi Džema Islamija koja je povezana sa Al-Kaidom, potvrdila je juče policija.

Kako je ranije saopšteno, u napadu na dva luksuzna hotela u centru Džakarte koji se dogodio u petak poginulo je najmanje osam osoba, a 50 je povređeno. „Smatramo da je reč o pripadnicima Džema Islamije jer postoji velika sličnost u izvođenju napada i eksplozivu koji je korišćen“, izjavio je portparol policije. On je dodao da je jedan od dvojice napadača identifikovan, ali nije dao dodatne informacije o tome. Rekao je samo da su napadači bili dvojica muškaraca.

Radikalna islamistička organizacija Džema islamija deluje na jugoistoku Azije, pre svega u Indoneziji. Organizacija je preuzela odgovornost za napade na indonežanskom ostrvu Bali 2002. u kojima su poginule 202 osobe, među kojima 88 državljana Australije i pet Nemaca. Stručnjaci za terorizam pretpostavljaju da je ova grupa povezana sa terorističkom mrežom Al Kaida. Između 2002. i 2005. u Indoneziji je bilo više atentata za koje je ta organizacija preuzela odgovornost. Ispred hotela Mariot bomba je eksplodirala i 2003. i tada je poginulo 12 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari