Dženeral motors (GM), kompanija koja je nekad bila najveći poslodavac u SAD, stigla je juče na rub bankrotstva pošto su poverioci odbili poslednju ponudu nagodbe. Na dugoj strani Detroita, rival Krajzler se nada da će brzo izaći iz svog bankrotstva i dokazati da ima nade za preoblikovane i efikasnije američke proizvođače automobila.

Ulagači kojima GM duguje milijarde dolara pobunili su se protiv plana da prihvate udeo vlasništva u kompaniji u zamenu za njihova potraživanja, što je jedan od uslova koje je postavila vlada u Vašingtonu za reorganizaciju van suda. Do odlaska Dženeral motorsa u bankrotstvo moglo bi da dođe u roku od nekoliko dana – možda početkom iduće sedmice – kad istekne rok koji je vlada dala kompaniji da se reorganizuje. Istovremeno, Krajsler je počeo maratonski proces u federalnom sudu u Njujorku u pokušaju da privoli sudiju da mu odobri plan prodaje većine svoje imovine italijanskom fabrikantu automobila Fijatu. Od kako je Krajsler pre mesec dana ušao u bankrotstvo, i time dobio sudsku zašititu od poverilaca, prodaje njegovih automobila su pale ali nisu potonule.

To je dalo nadu da će oba proizvođača možda biti sposobni da smanje dugove, izmene ugovore sa radnicima i snabdevačima, i pod zaštitom suda izrone mršaviji ali jači i konkuterentniji. Sto godina stari GM, koji je svojevremno stavio „V“ motor od 8 cilindara u ševrolet i zamašne repove na svoj kadilak bio je simbol američke industrije. Pre tri decenije zapošljavao je 618.000 Amerikanaca, više od bilo koje kompanije. Početkom ove godine ta brojka je bila samo 88.000. Vlada SAD je krajem prošle gdine počela da ubacuje milijarde dolara u oba posrnula proizvođača automobila, strahujući da bi njihova propast gurnula ekonomiju SAD u potpunu depresiju. Za GM, koji je od države dobio 19,4 milijardi dolara i kome će trebati nove milijarde da prođe kroz proses bankrotstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari