Sirijska vlada i Islamska država (IS) čine ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, saopštili su juče istražitelji Ujedinjenih nacija. Sirijske snage su bacile bombe na oblasti u kojima žive civili, a koje su, veruje se, sadržale hlor. Sprovele su i druge ratne zločine zbog kojih bi trebalo da budu krivično gonjeni, navodi se u izveštaju istražitelja UN koji je juče predstavljen u Ženevi.


Broj smrtnih slučajeva u sirijskim zatvorima raste, a forenzičke analize 26.948 fotografija prikupljenih između 2011. i 2013. iz državnih pritvornih centara podržavaju tvrdnje o „dugotrajnom sistematskom mučenju i ubijanju zatvorenika“. U izveštaju se ističe da Islamska država u severnoj Siriji vodi kampanju ulivanja straha, uključujući amputacije, javna ubistva i bičevanja. „U oblastima u Siriji, koje se nalaze pod kontrolom IS, naročito na severu i severoistoku, redovno se petkom održavaju pogubljenja, amputacije i bičevanja na trgovima“, ukazala je nezavisna komisija UN o stanju ljudskih prava u Siriji.

Amerikanac osumnjičen da se pridružio ekstremistima iz Islamske države, ubijen je u sukobima u Siriji, saopštila je preksinoć Bela kuća. „Bili smo obavešteni da je u Siriji američki državljanin Daglas Mekartur Mekejn i možemo da potvrdimo njegovu smrt“, izjavila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Ketlin Hajden. Američke televizijske mreže javile su da je Mekejn poginuo tokom proteklog vikenda u sukobu između rivalskih pobunjeničkih grupa u Siriji. Prema podacima Stejt departmenta, oko 1.200 stranih džihadista iz 50 zemalja otišlo je u Siriju od početka građanskog rata u toj zemlji pre tri godine.

U međuvremenu, ekstremistička grupa IS drži kao taoca u Siriji Amerikanku staru 26 godina, koja je u toj zemlji obavljala humanitarne aktivnosti, rekao je predstavnik njene porodice, prenosi Beta. Ona je treća osoba sa američkim državljanstvom koju je oteo IS. Ta grupa je nedavno zapretila da će ubiti sve američke zarobljenike zbog odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku.

Amerikanka je zarobljena prošle godine dok je sarađivala sa tri humanitarne grupe u Siriji. Predstavnici njene porodice i zvaničnici SAD zamolili su da ni njeno ime ne bude otkriveno jer strahuju za njenu bezbednost. Prošle nedelje američkom novinaru Džejmsu Foliju (40) odrubio je glavu jedan pripadnik Islamske države, pošto je otet u novembru 2012. Na video snimku na kom su pripadnici IS prikazali odrubljivanje glave Foliju, prikazan je još jedan oteti američki novinar, Stiven Sotlof, pri čemu je upozoreno da će on biti sledeći ubijen ako SAD nastave sa napadima iz vazduha.

Takođe, u SAD se u utorak kući vratio 45-ogodišnji novinar Piter Tio Kertis, dva dana pošto ga je oslobodila druga sirijska ekstremistička grupa Al-Nusra Front, koja ga je držala u zarobljeništvu gotovo dve godine, saopštila je Kertisova porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari