Američki senator Džon Keri priprema se da preuzme vođenje Stejt departmenta, što je potvrda za ovog veterana iz Vijetnama koji se hvali da mu je „diplomatija u krvi“. Američki predsednik Barak Obama izabrao je Kerija, kandidata demokrata na predsedničkim izborima 2004, za naslednika Hilari Klinton. Njegovo imenovanje treba danas da potvrdi Senat.


Ovaj 69-godišnjak koji je proveo 29 godina u Senatu, lako je prošao na saslušanju u četvrtak pred odborom za spoljne poslove Senata kojim je predsedavao četiri godine. Pred kolegama koje su ga obasule pohvalama, Keri je rekao da su mu „Senat i diplomatija u krvi“ i govorio o svojim „mapama puta“, od Irana do Kine preko izraelsko-palestinskog pitanja i klimatskih promena.

„Nećemo pogrešiti ako kažemo da malo ljudi poznaje toliko predsednika država i premijera i tako dobro poznaje spoljnu politiku kao Džon Keri, i to je ono što ga čini savršenim kandidatom za vođenje američke diplomatije“, rekao je Obama prilikom imenovanja Kerija u decembru. U stvari, Džon Keri je „lik sa portreta (državnih sekretara) koji krase sedmi sprat Ministarstva spoljnih poslova u Vašingtonu. On je stvoren za taj posao“, kaže bivši američki ambasador u Izraelu Martin Indik.

Međutim, on predviđa promene stila rada Stejt departmenta nakon Hilari Klinton, „državne sekretarke rok zvezde“ kako ju je nazvao Njujork tajms, ponekad obožavane poput slavnih ličnosti i koju ceo Vašington vidi kao kandidata na predsedničkim izborima 2016. Indik smatra da će Keri „želeti da bude mnogo više uključen u važne diplomatske pregovore“.

Prema oceni više stručnjaka, odlazeća državna sekretarka promovisala je stranu politiku orkestriranu iz Bele kuće, pa je ona lično imala malo prostora za manevrisanje. Keri je pred Senatom rekao da se „američka spoljna politika ne definiše samo sukobima, bespilotnim letelicama i vojnicima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari