Samo čudo može da se dogodi i da spreči Džona Kerija, aktuelnog predsednika Komiteta Senata za inostrane odnose, da se domogne funkcije novog državnog sekretara SAD, ukazao je jedan visoki zvaničnik vašingtonske administracije, pošto je ambasadorka pri UN Suzan Rajs, do juče favorit za naslednicu Hilari Klinton, povukla svoju kandidaturu.


Potez Rajsove ostavio je Kerija faktički bez rivala. Sve sumnje su razjašnjene pošto je Tomas Donilon, čije je ime bilo u opticaju, rešio da ostane na mestu savetnika za nacionalnu bezbednost, navode upućeni.

Kao glavno obrazloženje za odustajanje Rajsova je navela da je zarad državnih interesa želela da izbegne „dug i skup“ proces odobravanja njene kandidature u Kongresu. Stoga je zatražila od predsednika Baraka Obame, sa kojim se juče sastala u Ovalnoj kancelariji, da je ne imenuje za državnog sekretara. Rajsovu su republikanci žestoko kritikovali zbog neadekvatnog odgovora na napad na američki konzulat u Libiji kada je ubijen ambasador.

Za razliku od Rajsove, koja bi se suočila sa trnovitim putem odobravanja kandidature, Keri ne očekuje teškoće. Uticajni je član Senata, pa iako nije opšte popularan, stekao je dovoljno poštovanja i poverenja da bi dobio zeleno svetlo, navode analitičari. A proces nominacije aminuje upravo Komitet za spoljne odnose Senata, čiji je Keri predsednik. Iako demokrate imaju većinu u Senatu, Kerija podržavaju i republikanci.

Zahvaljujući službi u Komitetu za spoljne odnose Keri je dobro upućen u međunarodne poslove i lično poznaje veliki broj svetskih lidera. Jedna od najvećih Kerijevih „mana“ koja je doprinela neuspeloj predsedničkoj kandidaturi 2004. jeste nedostatak harizme. Ipak, Obama dobro zna šta bi dobio izborom Kerija – neretko ga je u protekle četiri godine koristio kao specijalnog izaslanika u nezgodnim situacijama, kao što je bilo iznenadno pogoršanje odnosa sa Avganistanom ili saradnja sa vlastima u Islamabadu nakon ubistva Osame bin Ladena, kada je Pakistan protestovao zbog upada američkih specijalaca na njegovu teritoriju.

Argument protiv imenovanja Kerija čisto je politički. Demokrate su bile demoralisane kada su izgubile mesto u Senatu u svom uporištu Masačusetsu od republikanca Skota Brauna, nakon smrti Edvarda Kenedija 2009. Ako Keri preuzme funkciju državnog sekretara, to će podrazumevati vanredne izbore u Masačusetsu i rizik od još jednog poraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari