Američki predsednički kandidat Džon Mekejn nije bio mučen tokom zatočeništva u severnom Vijetnamu, tvrdi šef straže zatvora u kojem je republikanac držan.

U intervjuu u italijanskom dnevnom listu Koriere dela Sera Ngujen Tjen Tran priznao je da su uslovi u zatvoru bili „strogi, mada ne nehumani“. Ipak, dodao je: „Nikada nismo mučili Mekejna. Naprotiv, spasili smo mu život lečeći ga veoma skupim lekovima koji u to vreme nisu bili dostupni našim ranjenicima“. Tran takođe naglašava da su njegovi ljudi bili časni komunisti i ateisti. Takođe, odbacuje Mekejnove navode da je jednog Božića bio primoran da leži u blatu dok su ga gazili zatvorski čuvari.

Mekejn, koji je u ruke neprijatelja pao kada se njegov avion srušio 1967, često je spominjao da je bio mučen, te je svoja iskustva navodio kao razlog za oštro protivljenje tome da administracija predsednika SAD Džordža Buša odobri primenu tehnika kao što je „simuliranje davljenja“ prilikom ispitivanja osumnjičenih za terorizam. Ubrzo pošto se našao na slobodi 1973, Mekejn je američkim medijima rekao da su ga zatvorski stražari prebijali od glave do pete. Posle mučenja u intervalima od četiri dana, rekao je on, postajao je samoubilački nastrojen i pristao je da potpiše priznanje da je počinio ratne zločine.

Za vojnu službu u Vijetnamu i uspehe postignute u ratnom vazduhoplovstvu Mekejn je dobio prestižna priznanja, kao što su Srebrna zvezda, Legija časti, Bronzana zvezda i Purpurno srce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari