Otmičari Alana Džonstona, dopisnika BBC, obelodanili su novi video snimak pod nazivom „Alanov apel“, na kojem je Džonston obučen u prsluk pun eksploziva. Na video snimku Džonston kaže da su njegovi otmičari rekli da će detonirati prsluk ukoliko sila bude upotrebljena za oslobađanje.

Otmičari Alana Džonstona, dopisnika BBC, obelodanili su novi video snimak pod nazivom „Alanov apel“, na kojem je Džonston obučen u prsluk pun eksploziva. Na video snimku Džonston kaže da su njegovi otmičari rekli da će detonirati prsluk ukoliko sila bude upotrebljena za oslobađanje. Ovo je drugi snimak ovog tipa koji je objavljen od kada je novinar otet u Gazi 12. marta. Na snimku koji je postavljen na veb sajtu koji koriste ekstremisti Džonston je opasan eksplozivom koji je kaišem pričvršćen za njegova ramena. Džonston na snimku poziva na mirno rešenje situacije. „Otmičari su mi rekli da su pregovori pali u vodu kada su pripadnici pokreta Hamas i britanska vlada odlučili da razmotre upotrebu vojne sile za rešenje ove situacije“, rekao je oteti Džonston. Na snimku u trajanju od jednog minuta i 42 sekunde oteti novinar izgleda nervozno i pod velikim stresom.
Vesti o novom video snimku iskrsle su tokom govora svrgnutog palestinskog premijera Hanijia koji je oštro kritikovao kidnapovanje kao pretnju palestinskim interesima. Britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da osuđuje način na koji je tretiran Alan Džonston.
Džonstona su oteli pripadnici grupe koja sebe naziva Armija islama. Armija islama traži oslobađanje Abu Katada, islamskog sveštenika koji je rođen u Palestini, za koga se pretpostavlja da ima bliske veze s Al Kaidom. Njega britanska vlada drži zatvorenog jer predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari