Visoki savetnik u Beloj kući Karl Rouv, koga mnogi smatraju idejnim zagovornikom predsedništva Džordža Buša, saopštio je da će podneti ostavku krajem meseca. „Mislim da je za to došlo vreme“, rekao je Rouv u intervjuu za Vol strit džornal, dodajući da napušta funkciju kako bi više vremena provodio s porodicom.

Visoki savetnik u Beloj kući Karl Rouv, koga mnogi smatraju idejnim zagovornikom predsedništva Džordža Buša, saopštio je da će podneti ostavku krajem meseca. „Mislim da je za to došlo vreme“, rekao je Rouv u intervjuu za Vol strit džornal, dodajući da napušta funkciju kako bi više vremena provodio s porodicom. Rouv je radio s predsednikom Bušom još od 1993, kada se on kandidovao za guvernera Teksasa. Kao glavni strateg predsednika Buša, on je bio glavno oruđe u okviru izbornih pobeda 2000. i 2004. Zbog toga ga republikanci visoko cene, ali ga demokrate u isto vreme osporavaju. „Jasno je da njegov odlazak za nas predstavlja veliki gubitak“, rekla je za Asošijeted pres Dana Perino, zamenik sekretara za odnose s javnošću u Beloj kući. „On će i dalje biti jedan od najvećih predsednikovih prijatelja“, dodala je ona.
Rouv je izjavio da napušta funkciju iz ličnih razloga. Ali, dopisnik BBC-ja u Vašingtonu Džonatan Bil rekao je da je istina u tome da on više ne može osvojiti niti jedne izbore sa sadašnjim predsednikom. Njegova reputacija je oslabljena kako zbog nedavnih izbornih neuspeha, tako i zbog političkih skandala koji su pogodili Bušovu administraciju i ostavili predsednika s podrškom javnosti od 30 odsto, kažu dopisnici.
Karl Rouv je bio kontroverzna politička figura još od tinejdžerskih dana. Kao student, on je pozvao skitnice iz Čikaga na besplatno pivo na luksuznom prijemu u čast demokratskog kandidata, incident koji je kasnije opisao kao „mladalačku šalu“ zbog koje se kaje. Prošlog meseca američki Senat je zatražio da Rouv bude pozvan pred sud u okviru istrage o otpuštanju osam federalnih tužilaca, ali mu je predsednik Buš naredio da ne svedoči i da se pozove na politički imunitet.
Rouv je za Vol strit džornal rekao da je prvobitno razmišljao da funkciju napusti još prošle godine, ali da je odlazak odložio pošto su demokrate preuzele kontrolu nad Kongresom. On je objasnio da je konačnu odluku doneo kada je šef osoblja Bele kuća Džošua Bolten savetnicima rekao da, ukoliko na položaju ostanu do kraja avgusta, obavezni su da u administraciji budu angažovani do odlaska predsednika Buša s funkcije u januaru 2009. Istakao je da se nada da će se trenutno slabo Bušovo rangiranje poboljšati, kao i da će se uslovi u Iraku popraviti ukoliko se poveća priliv vojnih snaga. „Republikanci imaju dobre šanse da pobede na predsedničkim izborima 2008, jer će demokrate za svog kandidata izabrati „fatalno slabu“ Hilari Klinton“, rekao je Rouv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari