Džordž Fridman: Trošak za Srbiju u ratu sa Albancima bio bi previsok

Ostavite komentar


    1. O cemu je rec? Sta je imperijalizam? A sta fasizam 2019? Crne kosulje, ratovi sa susedima, istrebljivanje Jevreja, vojna okupacija regiona, milioni mrtvih, diktatura bez demokratije? Ne prepoznajem ni jednu jedinu crtu u danasnje vreme, nijednu slicnost, nista, nula

  1. Ovaj gospodin lupeeeetaaa!! Rat sa Albancima. Kakav rat? On ga najavljuje. Pa to što je dotični natrućao ne treba iti tako velik svetski analitičar. Baš nam se svašta nudi u novinama. To je neozbiljno.

    1. Ustvari, on rat nije ni pominjao. Samo odgovara na pitanje. Analiza je besprekorna, ozbiljna, detaljna i dalekovida

      1. @BG sindikat

        Neverovatno da je Fridman vec nasao svog bota. Koliko te placa? Standardna tarifa, sendvic i sok?

    2. Gospodine Milicicu, uz svo duzno postovanje, Vasim komentarom i recnikom pokazujete da nemate intelektualni nivo potreban za komentarisanje ove teme.

  2. Realistican prikaz americke spoljne politike. Najzad. I pored upornih i neukih pitanja i opsesije lokalnim temama. Iako covek uporno ponavlja da je cak i Evropa prilicno neinteresantna, Balkan jedva postoji na mapi, a Kosovo potpuno irelevantno pitanje za SAD. Tako je i bilo, tako je i sad. Ne postoji ni bilo kakva ruska ili kineska „pretnja“ niti ce je u dogledno vreme biti. Poruka sagovornika je sjajna, ali to ovde ne razumeju ni „strucnjaci“. Kojih inace u Srbiji nema, i koji uvek stostruko uvecavaju znacaj nekih fleka na mapi sveta, kao sto su Srbija ili Kosovo. Ne shvata se cak ni da je ambasador nizi cinovnik jednog ministarstva, a neki „izaslanik“ ili „predstavnik“ za bilo sta jos i nize od ambasadora /recimo Palmer nije niti je ikada bio ambasador bilo gde, a ima oko 600/, nego referent za pojedino pitanje. Ovaj intervju bi trebalo podeliti Ministarstvu spoljnih poslova, Vladi, analiticarima, glavnim urednicima spoljnopolitickih rubrika i svim medijima. Mada bi verovatno i to bilo uzalud, tesko citaju, a i nista ne shvataju

    1. …Mozda Vuk Dejan Stankovic…? Vec sutra , u jutarnjem programu Pinka…Ako savlada kosavu,orkanske jacine…na putu do studija..

    2. Evo, ja ću. Lični interes je jedni bog američke spoljnje politike. Radi se samo ono što je u trenutnom fokusu(strateški interesi) sve ostalo je na stend baju dok se ne zatalasa do te mere da postane američki interes. Suština je sa božanskih visina uz moto: samo vas gledimo a vi sami pokušajte da se sredite jerbo ćete zbog posledica samo da se jedite.

  3. Odličan pogled na aktuelni trenutak u svetu. Strateški nivo je jasno ocrtan ali nikome ne može biti jasno niti je predvidivo kako bi se stvari mogle odvijati na taktičkom nivou. Islamska civilizacija iako bez ekonomske moći, vojne , monetarne ili bilo koje druge značajnije sile ima resurs koji koristi obilato kroz mnogoljudnost, kroz migracije. To isto radi i Kina. Tiha okupacija, posebno Evrope, je fenomen novog sveta. Ta opasnost u konformističkoj Evropi je daleko izraženija nego u Americi. Socijalna davanja u Evropi su primamljivi za mirante koji u Americi ništa ne dobijaju na tacni. Zbog tih razlika, okolnosti možemo lako predvideti socijalne nemire nalik na one u Parizu i u drugim gradovima Evrope. Taj problem može biti tako veliki da postane uzrok uništenja ovakve evropske civilizacije. Bez namere da oslikavamo dramatičnost situacije i da nudimo super rešenja ali Evropa (EU) mora hitno ukidati nacionalne države i stvarati Superdržavu sličnu SAD, Kanadi, Engleskoj ako misli da preživi ovu opasnost.

  4. Čitanjem ranijih predviđanja istog autora može se uočiti da su u neskladu sa događajima koji su usledili, tako da ponuđene tekstove treba doživeti kao jedan ugao gledanja. Dovođenje Obame i Trampa u istu ravan je teško razumeti, poređenje je iznuđeno. Komentar o Kosovu je kratak ali jasno pokazuje da se sa one strane okeana ne vide etnički motivisana ubistva, hapšenja, progoni, otimanje imovine, rušenje spomenika. Nadam se da je srpskoj vlasti sada jasnije koliko je pogrešno zalaganje za „dogovor gde niko nije ponižen“, kao da se ne radi o stotinama hiljada proganjanih ne-Albanaca, kao da će se sve rešiti uspostavljanjem ravnoteže sujeta vodećih političara.

  5. E, kada bi nasi politicari na vlasti imali dovoljno mozga pa da to proanaliziraju i skapiraju, bili bismo sasvim drugacije drustvo. Ovako, u gupi zemalja divljaka i primitivaca smo… To dobro Dacic zna pa od takvih zemalja trazi povlacenje priznanja Kosova…

  6. Iako Fridman ponavlja vise puta da ne postoji ni zrno interesa za Srbiju i region, postavljaju mu se dosadna, lokalna pitanja. Pa kad on jednom uzgred pomene nesto u sasvim uopstenoj frazi, to se ovde prenosi u naslov. Iako je jasno ukazao da nista u Evropi nema nikakav interes za SAD, a kamoli neko tamo Kosovo. To je tacno. Poruka je ispravna – od sad se bavimo sobom, a i drugima bismo isto preporucili

    1. Kina ne moze biti najjaca svetska privreda jos 20 godina, pa ni tada. U proseku su srednja sila, ogroman broj stanovnika siromasan, mada zaista manje nego ranije. Vojno su daleeeko iza Rusije, a kamoli SAD

  7. Ja sam bio dva puta u SAD-u, ali ja ne znam gdje se nalazi Savezna država Ajova. Ja mislim da Amerikanci misle da je Balkan neko orijentalno jelo. Aferim!

  8. Eto da smo bili svesni svoje prve ujedinjene evrope kao sfrj ne bi bili zrnce. Ovako od slovenaca su uzeli razum od hrvata more a mi na dodatno obrtanje kruga. A to ce trajati. Mi se spremamo da deklarisemo nazionalne interese i vojnu neutralnost a nas narod cuva na Kosovu nato. Gde smo i u cemu smo?

  9. Izgradnja jednog drustva koje u procesima profilise svoje vrednosti je u kontinuitetu. Lutanje je posledica rusenja i iz ocaja vracanja na staro

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.