Dva Bošnjačka nacionalna veća (BNV) nastavljaju da dokazuju ko je legitimni i legalni predstavnik bošnjačke nacionalne zajednice. To dokazivanje stiglo je i do suda. Predsednik BNV u tehničkom mandatu Esad Džudžević u aprilu ove godine zbog lažnog predstavljanja podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika BNV, koje država ne priznaje, Samira Tandira i predsednika Izvršnog odbora BNV Jahje Fehratovića.

Džudžević je dao izjavu pred nadležnim sudijom i javnim tužiocem i time je završen istražni postupak. Osnovno tužilaštvo će da odluči da li će i kada podići optužni predlog u ovom slučaju. Predsednik BNV u tehničkom mandatu smatra da se dvojica njegovih rivala lažno predstavlljaju i u „zabludu dovode domaću i međunarodnu javnost, otežavaju put Srbije u procesu evropskih integracija i nanose ogromnu štetu pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice u Sandžaku u procesu ostvarivanja kolektivnih identitetskih prava“. Zatražio je da se kazne u skladu sa zakonom. Džudžević misli da bi se na taj način „dao doprinos u deblokadi ostvarivanja prava bošnjačkog naroda u Srbiji, posebno zbog činjenice da to „lažno predstavljanje pojedine institucije i državni organi još uvek koriste kao alibi u zaustavljanju ostvarivanja prava Bošnjaka i stvaranju nepovoljnog političkog i društvenog ambijenta u Sandžaku“.

Pojavljivanje predstavnika dva BNV pred sudom samo je nastavak međusobnog osporavanja i optuživanja. Pre dve i po godine na izborima za nacionalne savete od 35 mesta najviše – 17 mandata je osvojila lista Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) čiji nosilac liste je bio muftija Muamer Zukorlić. Bošnjačka lista koju je podržala SDA Sulejmana Ugljanina, a predvodio Esad Džudžević osvojila je 13 i pet mandata pripalo je listi Bošnjački preporod, koju je podržala stranka Rasima Ljajića. Nijedna od tri liste nije imala dovoljan broj mandata da samostalno formira novi saziv BNV. Lista BKZ je uz pomoć dva većnika Bošnjačkog preporoda konstituisala novi saziv BNV, ali država to nije priznala. BNV na čijem čelu je Džudžević dobila je status tehničkog mandata do raspisivanja novih izbora. Na sudska rešenja čekaju tužbe o validnosti potpisa dvojice većnika koji su dali potrebnu većinu listi BKZ za konstituisanje novog saziva BNV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari