Advokat Boban Džunić rekao je juče da su prvostepenom odlukom Disciplinskog suda Advokatske komore u Nišu da u trajanju od godinu dana bude brisan iz imenika advokata zbog nepoštovanja nedavne obustave rada „grubo pogažena njegova osnovna prava“ i ocenio da je „osuđen zbog verbalnog delikta“.

Džunić, koji je i predsednik niške Gradske opštine Palilula i funkcioner SNS-a, rekao je na konferenciji za novinare da je ovakvom odlukom Disciplinski sud Advokatske komore Niša „pokušao da suspenduje načela Ustava Srbije i pravo na rad, slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu kretanja“. On je kazao da ne razume zašto se u odluci Disciplinskog suda navodi i njegova partijska pripadnost jer „nikada nije istupao kao član SNS-a kada je govorio o obustavi rada advokata“. Dodao je da ima pravo žalbe, ali da veruje da će Advokatska komora Srbije potvrditi prvostepenu odluku, posle koje će se obratiti nadležnim sudovima. On je kazao da je optužbu da je u vreme štrajka advokata službeno pristupio tužilaštvu „demantovalo samo tužilaštvo svojom potvrdom“. Takođe, rekao je, prethodno rešenje Advokatske komore o privremenoj zabrani njegovog bavljenja advokaturom ukinuo je Upravni sud, koji je u obrazloženju naveo da bi, ukoliko bi takva odluka ostala na snazi, bilo ugroženo njegovo pravo na rad. Nije sporio da je javno govorio da advokatima koji žele da rade treba to dozvoliti, te da se rešenje problema mora tražiti u dijalogu Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde.

Disciplinski postupak

Advokatska komora Niša je protiv Džunića prošlog oktobra pokrenula disciplinski postupak zbog teže povrede dužnosti advokata regulisanih Statutom AK Srbije i AK Niša. Predsednica AK Niša Brankica Orlović tada je kazala da je on „nastupima u javnosti i javnim priznanjem da krši obustavu rada“ na nedvosmislen način pokazao da ne poštuje odluke komore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari