Ed Širan: Sam svoj umetnik 1Foto: EPA/ MIKE NELSON

Na ovogodišnjoj dodeli Video-muzičkih nagrada televizije MTV, najviše statua u obliku astronauta pripalo je reperu Kendriku Lamaru, dok je jedno od najvažnijih priznanja – za umetnika godine, dodeljeno pevaču Edu Širanu.

Crvenokosi kantautor sa akustičnom gitarom u rukama poslednjih godina je postao jedan od najpopularnijih pevača mlađih generacija čiji hitovi idu od romantičnih pop balada do haus ritmova. Zanimljivo je da je do hordi fanova koja ga danas prati stigao ne zbog sladunjavog izgleda, igračkih sposobnosti, provokativnih pesmama ili mašinerije koja je radila na njegovom proboju, kako to obično biva u savremenoj muzičkoj industriji. Širan je nešto sasvim suprotno od toga sa svojom belom pegavom kožom, crvenom kosom i smislenim pesmama. Zato je do uspeha stigao isključivo zahvaljujući svom glasu i numerama koje je sam komponovao.

Promovisao ih je isključivo preko svog jutjub kanala, koji je vremenom dobijao sve više pratilaca, zbog čega i nije bilo iznenađenje da je ubrzo na koncert koji je organizovao bez ikakve reklame i promocije osim objava na društvenim mrežama došlo nekoliko hiljada ljudi. A za one koji nisu mogli da uđu u malu salu, Širan je svirao na ulici. To je bio znak za velike izdavačke kuće da treba da obrate pažnju na ovog momka, kome je jedan od menadžera uskoro postao i slavni Elton DŽon.

Osim što komponuje pesme koje izvodi, Širan je tvorac i brojnih numera svojih kolega. NJegove pesme izvode Tejlor Svift, DŽastina Bibera, One Direction, Eni Mari… NJegove numere našle su se u popularnim TV serijama poput „Vampirskih dnevnika“ i „Kuguar tauna“, a komponovao je i muziku za drugi nastavak filma „Hobit“.

Nedavno se pojavio u jednoj od epizoda nove sezone „Igre prestola“. Reakcije na scenu od nekoliko minuta u kojoj Širan sedi pored logorske vatre zajedno sa vojskom Lanisterovih i svira gitaru i peva, da bi na Arijin komentar da nije čula tu pesmu, odgovorio: „Nova je“, uglavnom su bile negativne, zbog čega je slavni pevač na nekoliko dana čak ugasio svoj tviter nalog.

Rođen je 17. februara 1991. u Halifaksu u muzičkoj porodici. Počeo je da peva u crkvenom horu sa četiri godine, da bi sa 10 naučio da svira gitaru. Rano je počeo i da komponuje, a sa 14 godina se preselio u London kako bi radio na svojoj muzičkoj karijeri. Kako kaže, najveći uticaj na njegovu muziku imali su Bitlsi, Bob Dilan i Eminem. Njegova tri albuma zovu se „Plus“, „Puta“ i „Podeljeno“. Poslednji među njima jedan je od najprodavanijih u istoriji Velike Britanije, zbog čega ne čudi što se Širan danas nalazi među 30 najbogatijih ljudi na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari