Izgradnja objekta Prirodnjačkog centra u Svilajncu od 3.000 kvadrata je gotova i u toku je opremanje izložbenog prostora eksponatima od kojih su najatraktivniji skeleti dinosaurusa u prirodnoj veličini.

Postavljena je izložba sa sedam skeleta dinosaurusa, a ovih dana stižu i ostali eksponati za stalne izložbe u toj naučnoobrazovnoj instituciji čija je izgradnja počela juna prošle godine.

Centar će imati sedam stalnih izložbi različitih tematika, kao što su „Svet minerala i stena“, „Vremenski tunel“ i „Svet Afrike“. – Stigli su i eksponati za izložbe ledenog doba ‘Put fosila’, koja sadrži eksponate izumrlih sisara i „Drvo ili život sam“, koja prikazuje drvo kao biološki organizam. Sada čekamo stručnjake Prirodnjačkog muzeja i Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda da dizajniraju i postave izložbe – kazala je Ivana Todorov, zadužena za odnose sa javnošću.

Osim izložbenog dela, centar će imati specijalizovane učionice za predavanja opremljene savremenim tehničkim sredstvima, salu za konferencije i 3D bioskop sa 60 mesta za emitovanje naučno-dokumentarnog sadržaja. Centar će imati i zabavni Dino park na otvorenom sa 20 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini. Većina replika je već postavljena, a pri kraju je i izgradnja vulkana.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da je Prirodnjački centar pre svega naučna institucija i da je jedinstvena na Balkanu.

– Cilj osnivanja je edukacija građana, ali na jedan inovativan i zabavan način. Kao centar nauke Prirodnjački centar u Svilajncu je dobio podršku svih relevantnih državnih institucija, Ministarstva prosvete i nauke, Prirodnjačkog muzeja iz Beograda i Rudarsko-geološkog fakulteta, čiji stručnjaci uveliko rade na postavljanju izložbi, kazao je Milanović.

Očekuje se da će Prirodnjački centar godišnje posetiti više od 100.000 ljudi, pre svega đaci iz Srbije i regiona. Investicija je vredna oko šest miliona evra, a sredstva je obezbedila Evropska investiciona banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari