Efekti vakcinacije u Zlatiborskom okrugu: Višestruko manji broj inficiranih 1Foto: Nenad Kovačević

Vakcinacija protiv bolesti kovid 19 u Zlatiborskom okrugu daje pozitivne efekte, jer se broj novoinficiranih značajno smanjuje, posebno od marta ove godine, vidi se na osnovu podataka za ovaj okrug.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, u Okrugu, od 217.327 punoletnih građana, obe doze vakcine je primilo 63.647, što je skoro 30 odsto te populacije.

Prvom dozom je vakcinisano 19.538, odnosno devet odsto odraslog stanovništva. To znači da je imunizacijom obuhvaćeno 83.135 građana ili skoro 39 odsto punoletnog stanovništva, ali to još uvek nije dovoljno za sticanje kolektivnog imuniteta.

Da podsetimo, od početka epidemije do 17. maja ove godine, inficirano je 28.197 ljudi, od kojih je naviše u Užicu (9.353), a potom u Požegi (2.903), Arilju (2.868), Priboju (2.888), Prijepolju (2.835), Bajinoj Bašti (2.485), Čajetini (1.751), Novoj Varoši (1.308), Kosjeriću i Sjenici po 903 osobe.

Efekti vakcinacije, ali i poštovanje protivepidemijskih mera, ukazuju stručnjaci, počeli su da budu uočljivi nakon marta ove godine. U tom mesecu, kada je bilo i do 250 novozaraženih dnevno, potvrđena su 5.003 slučaja infekcije, da bi se taj broj u aprilu smanjio na 3.129. Trend je nastavljen, pa je od 1. do 17. maja, kada se dnevno registrovalo od 22 do 44 nova slučaja, bilo ukupno 814 inficiranih.

Najveći odziv je zabeležen u Priboju i Užicu, dok je najmanje vakcinisanih u Sjenici. Iako su državni zvaničnici navodili da u imunizaciji prednjači Užice i da je taj grad treći po broju vakcinisanih u Srbiji, podaci užičkog Zavoda za javno zdravlje pokazuju da je, u Zlatiborskom okrugu najveći odziv u Priboju. U tom gradu, u kome je epidemijska situacija svojevremeno bila veoma teška, obe doze je primilo 7.349 ili 37 odsto, a prvu dozu 2.866, odnosno 14 odsto punoletnih.

U Priboju, otkad se vakcinacija ne zakazuje, mnoge firme su organizovale vakcinaciju za svoje radnike. S druge strane, kako objašnjava dr Aleksandra Andrić, epidemiološkinja u užičkom Zavodu za javno zdravlje, građani tog grada su se i pre epidemije korona virusa, u velikom broju, odazivali vakcinacijama protiv sezonskog gripa.

– Dobar odziv u Priboju nije iznenađenje, jer je to grad koji ima dugu i dobru tradiciju vakcinacije. Stanovništvo Priboja je uvek bilo zainteresovano za vakcinaciju protiv gripa i to se sada, u vreme epidemije, pokazalo veoma značajnim, kazala je za Danas dr Andrić.

Ona je potvrdila da su pribojske kompanije, posebno one u nedavno otvorenoj Slobodnoj zoni, animirale svoje zaposlene i omogućile im da se vakcinišu na svojim radnim mestima, što je dodatno doprinelo uspešnoj imunizaciji u tom gradu.

U Užicu, obe doze su primile 21.333 osobe ili 36 odsto, odnosno procenat manje nego u Priboju, a još njih 5.288 ili devet odsto, primilo je prvu dozu cepiva. Poslednjih sedam dana, u Okrugu, a prema podacima užičkog Zavoda, vakciniše se u proseku dnevno oko 1.200 građana.

– Drastičan pad broja novih slučajeva infekcije može se objasniti vakcinacijom i poštovanjem protivepidemijskih mera“, rekla je za Danas dr Andrić i istakla da je odziv imunizaciji u Priboju i Užicu dobar, a u okrugu zadovoljavajući.

Najmanji odziv u Sjenici

Sa obe doze je vakcinisano po 30 odsto građana u Novoj Varoši i Prijepolju, 28 odsto u Požegi, po 27 odsto u Arilju i Čajetni, 22 odsto u Bajinoj Bašti i 20 odsto punoletnih u Kosjeriću. U tim gradovima, prvom dozom je vakcinisano od šest do deset odsto stanovništva. Najmanji odziv je u Sjenici, u kojoj je obe doze primilo 3.515, odnosno 18 odsto, a jednu dozu 1.222 ili šest odsto punoletnih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari