Protokol između srpskog Tužilaštva za ratne zločine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, biće potpisan sutra, 31. januara u Briselu.



Sporazum će ispred srpskog Tužilaštva potpisati tužilac Vladimir Vukčević, dok će u ime bosanskog Tužilaštva protokol overiti glavni tužilac Goran Salihović.

Tužilac Vladimir Vukčević kaže za Danas da će protokol sa Tužilaštvom BiH biti poslednji u nizu regionalnih sporazuma, kako bi procesuiranje ratnih zločina učinili efikasnijim.

– U interesu žrtava ratnih zločina, verujem da ćemo u narednoj etapi naše tužilačke, regionalne saradnje uspostaviti vladavinu prava i da ćemo privesti pravdi sve ove počinioce ratnih zločina koji su se krili iza državnih granica, rekao je Vukčević. On dodaje da su do sada u regionu razmenili informacije i dokaze u preko 150 predmeta ratnih zločina i da će saradnja sa kolegama u BiH otvoriti prostor „novoj dimenziji pomirenja i saradnje“.

Protokol predviđa da Tužilaštvo BiH dostavi srpskom Tužilaštvu „informacije i dokaze o postupcima za krivična dela ratnog zločina počinjena na teritoriji BiH ili Republike Srbije, čiji učinioci imaju državljanstvo Republike Srbije ili dvojno državljanstvo i koji imaju prebivalište u Republici Srbiji“. Istovremeno, na osnovu protokola Tužilaštvo za ratne zločine Srbije će dostaviti Tužilaštvu BiH informacije i dokaze o postupcima za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH ili Srbije, čiji učinioci imaju državljanstvo BiH ili dvojno državljanstvo i koji imaju prebivalište u BiH.

Očekuje se da će potpisivanju protokola prisustvovati ambasador SAD za pitanja ratnih zločina Stiven Rap, predstavnici OEBS-a, Ambasade SAD u Srbiji i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, kao i Pjer Mirel, direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji.

Susret Vukčevića sa Vilijamsonom

Očekuje se, kako saznaje Danas, da bi tužilac Vukčević mogao u Briselu da razgovara i sa Klintom Vilijamsonom, tužiocem EU o trgovini organima na Kosovu i Metohiji, upravo o novim detaljima u istrazi o trgovini organima na Kosovu tokom sukoba OVK i srpske vojske i policije krajem devedesetih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari