Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca je jedan od najvećih korisnika sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine iz kojih se grade mnogi kapitalni objekti posebno u oblasti komunalne infrastrukture. O efikasnosti angažovanja ovih sredstava razgovarali smo sa direktorom Direkcije Miodragom Stojkovićem.

 – Postupajući po nalogu Gradskog veća, po hitnom postupku smo se opredelili za izvođača radova na izradi kanala za prihvat bujičnih voda u ulici Bože Dimitrijevića i dela ulice Milenka Stojkovića, dužine 200 metara, kao i ulici Požarevačkoj dužine 500 metara u naselju Kličevac. Isti izvođač radova izgradiće zaštitni potporni zid od bujičnih voda u ulici Bože Dimitrijevića u ovom naselju. Ugovorena vrednost radova je 6.823.731 dinara. Za sada, potpornim zidom pokriće se najugroženija deonica u dužini od 42 metra. Uradiće se iskop zemljanog materijala u količini od 660 kubnih metara. U temelj ovog potpornog zida biće ugrađena 123 metra kubna betona a u sam zid još 84 kubika betona. Biće ugrađena armatura u količini od 14.796 kilograma.

Kada su u pitanju drugi radovi, akcenat je i dalje na hidrotehničkim objektima. U tom smislu, Mesna zajednica „Sopot“ dobila je i dobiće, što se tiče ove vrste objekata, najviše. Podsetimo da je svojevremeno urađena crpna stanica CS VI kod stadiona Proletera u „Radnoj mali“, pa crpna stanica CS VII u ulici Uzun Mirkovoj kao i kolektor izmedu ove dve crpne stanice u dužini od 1.242 metara. Završen je fekalni kolektor prečnika 250 mm u Pećkoj ulici od 970 metara čija vrednost iznosi 7.860.000 dinara. U toku su radovi na izgradnji fekalnog kolektora koji se pruža ulicama Prote Mateje i Vojske Jugoslavije u ukupnoj dužini od 1.128 metara, predračunske vrednosti od 13 miliona dinara. Dakle, u ovoj godini Mesna zajednica „Sopot“ dobiće fekalni kolektor ukupne dužine 3.340 metara.

Pored radova u Mesnoj zajednici „Sopot“, izvode se i radovi na području Mesne zajednice „Burjan“ gde je u Ratarskoj ulici počela izrada kolektora, prva faza (ispred pruge) u dužini od 886 metara čija je vrednost 6.271.000 dinara. Ovaj kolektor zajedno sa crpnom stanicom CS VIII, predračunske vrednosti od 4.131.000 dinara, predstavljaće celinu. Radovi na kišnom kolektoru „Knez Milošev Venac“, prva faza u zoni Hipodroma, teku planiranom dinamikom. Priprema se dokumentacija za izradu i druge faze ovog kolektora.

Treba još istaći da se izvode i radovi na primarnom vodu vodovoda u Dragovcu prema Živici. Asfaltiranje rova fekalne kanalizacije u Ulici Bože Dimitrijevića, investicija vredna 3.198.000, je završena. Za sve završene objektne uradiće se tehnički pregled što je uslov da se dobije upotrebna dozvola. – Od ostalih radova pomenuću da je završeno uređenje prostora u Mesnoj zajednici Ljubičevo vredno 500.000 postavljanjem ivičnjaka i popločavanjem. U Mesnoj zajednici „Burjan“ uređen je prostor oko zgrade Mesne zajednice za šta je utrošeno 1.068.000 dinara kao i prostor oko spomenika palim borcima preko puta Osnovne škole „Vuk Karadžić“ od 335.500 dinara. Potpisan je ugovor o izvođenju radova u Mesnoj zajednici Drmno na uređenju i ozelenjavanju površina u naselju kao što su dvorišta crkve i doma kulture i prostor oko dva spomenika koji se nalaze u centru sela čija je ukupna vrednost 4.211.000 dinara. Pomenuću i to da smo završili i projekat koji se odnosi na uređenje saobraćaja u blizini OŠ „Sveti Sava“ u Požarevcu, saznajemo od direktora Direkcije Miodraga Stojkovića povodom angažovanja ovog preduzeća koje je vezano za realizaciju sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari