EFJ ponovo apelovao na Maju Popović da Andrej Gnjot ne bude izručen Belorusiji 1Foto: Instagram/andrewgnyot

Generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutijerez poslao je drugi apel ministarki pravde Maji Popović u kojem se ističe da vlast u Srbiji treba odmah da oslobodi beloruskog novinara Andreja Gnjota i da ne treba da ga izruči Belorusiji, saopštila je danas Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Kako se navodi u saopštenju, Gutijerez je uputio drugo pismo, pošto na prvo nije stigao odgovor.

Evropska federacija novinara i njene člnice Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Sindikat novinara Srbije (SINOS), Granski sindikat medija Nezavisnost, kao i ANEM, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Aosicijacija nezavisnih lokalnih medija i Asocijacija medija Srbije pozvali su ministarku popović da se usprotivi izručenju Gnjota.

Srbija je pritvorila Gnjota po dolasku u zemlju 30. oktobra 2023. na osnovu Interpolovog naloga za hapšenje od 21. septembra, koji je izdao beloruski biro Interpola, zbog navodne utaje poreza, a u decembru 2023. Viši sud je doneo odluku da su se stekli uslovi za njegovo izručenje.

Nakon žalbe, 12. marta ove godine, odluka je ukinuta i predmet je poslat na ponovno razmatranje, a Viši sud je 13. juna na ponovljenom suđenju doneo odluku o izručenju Gnjota.

Gnjot je beloruski novinar i suosnivač „Slobodne asocijacije sportista SOS BY“, koja se u Belorusiji smatra „ekstremističkom organizacijom“.

Ako novinar bude izručen Belorusiji, potencijalno bi mogao da se suoči sa dodatnim optužbama za stvaranje ili učešće u ekstremističkoj grupi, za šta je predviđena kazna od do 10 godina zatvora, dok je za utaju poreza predviđena kazna do sedam godina zatvora.

„Jasno je da su optužbe protiv Andreja Gnjota politički motivisane. Uzimajući u obzir povrede ljudskih prava u Belorusiji, uključujući torturu i nepravedna suđenja, snažno pozivamo srpsku ministarku pravde Maju Popović da odmah obustavi proces ekstradicije“, rekla je predsednica EFJ Maja Sever.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari