Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši predložio je juče ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću da se naredna sednica Pokrajinskog saveta za bezbednost održi u Temerinu. On je takođe, povodom međunacionalnih incidenata u tom mestu, apelovao na političare i medije da kroz dezinformacije „ne šire paniku i strah“.


– Početkom oktobra će biti održana redovna sednica ovog saveta i moj predlog je da se održi u Temerinu. Mislim da bi bilo važno da i ministar policije dođe tamo, a za smirivanje situacije odgovorni smo svi. Moramo da imamo poverenje u policijske i sudske organe da će uraditi svoj posao, imenovati i kazniti krivce. Incident koji su izvele manje ekstremističke grupe ne sme se pretvoriti u nešto veće – rekao je Egreši.

I predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić pozvao je medije da se suzdrže od senzacionalističkih napisa, pošto to „samo ide na ruku ekstremistima“.

Istovremeno, u Temerinu su raspoređene jake policijske snage kako bi sprečile dalje sukobe između dve manje grupe ekstremističkih organizacija. Prema pisanju lokalnih medija, simpatizeri pokreta „64 županije“ okupljeni su u „Temerinskoj mađarskoj gardi“, dok su na drugoj strani članovi pokreta „Obraz“, koji, navodno, čuvaju meštane od novih napada.

Kontrola je pojačana pošto su četvorica maloletnika pretukla jednog srednjoškolca u Temerinu. Podsetimo, pre desetak dana grupa od petnaestak mladića mađarske nacionalnosti pretukla je petoro srpskih mladića.

Talas nasilja se proširio i na Novi Sad, a tokom vikenda su nepoznati počinioci demolirali prostorije Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor“ u naselju Telep.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari