Jubilarni 5. Kamp tolerancije mladih podunavskih gradova i regija, uz učešće blizu 200 mladih ljudi iz Ukrajine, Nemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Srbije, svečano je otvoren u nedelju uveče u Bačkoj Topoli. Na početku svečanosti otvaranja, minutom ćutanja odata je počasti žrtvama velike tragedije u Norveškoj.


U ime grada domaćina učesnike i goste prvo je pozdravio predsednik Opštine Bačka Topola Atila Babi koji je istakao zadovoljstvo što će mladi učesnici Kampa imati priliku da vide sve pozitivne strane svega onoga što nosi život u višenacionalnoj, višejezičnoj i multikulturalnoj zajednici.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović pozdravila je mlade u ime narodnih poslanika i ocenila da je peti Kamp „mali jubilej velike ideje koja je okupila sve podunavske države na jednom mestu“.

– Ovo je pravi način da mladi kroz druženja i zajednički rad upoznaju kako jedni druge tako i sami sebe. Razvoj Evrope usko je vezan za razvoj gradova i regija, a veliki doprinos tome mogu da daju upravo mladi koji su spremni da koračaju putem demokratije i tolerancije – naglasila je Đukić Dejanović i dodala da je „vreme da mladi naprave i korak više“. – Nemojte samo da tolerišete jedni druge nego se volite i na taj način dajte primer i nama odraslima – rekla je Đukić Dejanović.

Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je na otvaranju Kampa da bez tolerancije nema zajedničkog života, demokratskog, ekonomskog niti bilo kog drugog razvoja države.

– Ne možete voleti svoj narod ako ne volite druge narode. Jedna od najvećih vrednosti Srbije i Vojvodine jeste to što mnogo naroda živi zajedno, u miru i toleranciji. Posebno me raduje to što mogu da kažem da se tendencija smanjenja međunacionalnih incidenata nastavlja i da je prošle godine zabeležen najmanji broj incidenata do sada – rekao je Dačić. Proglašavajući ovogodišnji Kamp otvorenim, predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši rekao je da je ponosan na to što je Vojvodina promoter i nosilac programa tolerancije.

– Ovog leta po peti put organizujemo međunarodni Kamp tolerancije koji je okupio blizu 200 mladih iz podunavskih gradova i regija. Po četvrti put obeležavamo međunarodni Dan tolerancije, a više hiljada učenika srednjih škola u Vojvodini je u poslednjih nekoliko godina bilo uključeno u različite projekte o toleranciji – istakao je Egereši. On je naglasio da tolerancija ne sme da se posmatra kao evropski trend jer to nije politička kapanja i parola za jednokratnu upotrebu.

– Ideja Kampa tolerancije je promocija poštovanja različitosti, zajedništva, povezivanja, partnerstva, tolerancije. Snažno podržavamo aktivnosti mladih da svoju energiju ispolje u skiciranju dunavske regije i Evrope, onakvom kakvu je oni žele i na taj način aktivno utiču na zajedničku budućnost – istakao je Egereši najavljujući da će tema narednog Kampa 2012. godine biti imidž dunavske regije.

Na otvaranju ovogodišnjeg kampa, učesnike je pozdravio i Hajnc Kelberer, predsednik Pokrajinske fondacije Baden-Virtemberga. Program ovogodišnjeg Kampa tolerancije mladih podunavskih regija i gradova, koji se održava do 30. jula kreirali su mladi učesnici koji su predložili edukativne radionice u skladu sa svojim interesovanjima. Oni će tokom pet dana na zanimljiv i kreativan način predstavljati jedni druge, kroz tradicionalnu muziku, hranu i druge karakteristike regija i gradova iz kojih dolaze.

Na kraju dana muzika

Tokom trajanja Kampa, svake večeri je za učesnike i goste organizovan bogat kulturno-umetnički program, a u nedelju uveče prvo je nastupila Kati Volf, ovogodišnja predstavnica Mađarske na Evroviziji. Narednih dana nastupiće i Aleksandar Dujin Orkestra i Mirjana Draganić, grupa „Neverne bebe“, „Partibrejkersi“ i drugi. Takođe, biće izveden i deo rok-opere „Zelenokosa pored plavog Dunava“ u višejezičnoj izvedbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari