Lideri islamskog sveta otvorili su juče u Kairu njihov 12. samit na kome će dominirati situacija u Siriji, gde sukobi traju skoro dve godine, a tema će biti i francuska vojna intervencija u Maliju. Na samitu Organizacije islamske saradnje (OIC) učestvuje više lidera 57 zemalja članica, uključujući predsednike Irana Mahmuda Ahmadinežada i Turske Abdulaha Gula. Domaćin konferencije je egipatski predsednik Mohamed Morsi.


Odlazeći predsednik Organizacije, predsednik Senegala Maki Sal, u uvodnom govoru pohvalio je francusku intervenciju u Maliju protiv islamskih ekstremista. „Ne možemo dozvoliti manjini terorista da počine zločin, iskrive našu veru i prodube mržnju prema islamu“, rekao je Sal. On je ukazao na podele među državama koje učestvuju na dvodnevnom samitu.

Egipatski predsednik Mohamed Morsi, domaćin konferencije, ranije je više puta osudio francusku operaciju u Maliju i rekao da će akcija Pariza dovesti do stvaranja žarišta na tom mestu i uslova za širi i krvaviji sukob. Morsijevi islamistički saveznici u Egiptu protestovali su ispred francuske ambasade u Kairu zbog francuske intervencije.

U obraćanju na konferenciji Morsi juče nije direktno osudio francusku intervenciju, ali je jasno rekao da Kairo ne podržava vojne akcije u Maliju. „Mi tražimo sveobuhvatni pristup za rešavanje situacije tamo i u bilo kom sličnom slučaju. Pristup koji ima u vidu sve razne aspekte krize i njene političke, razvojne i intelektualne korene dok istovremeno čuva ljudska prava“, rekao je Morsi.

Očekuje se da će učesnici samita takođe pozvati „na ozbiljan dijalog između sirijske opozicije i predstavnika sirijske vlade spremnih na političke promene, a koji nisu umešani u represiju pobune u Siriji“, navodi se u nacrtu rezolucije u koju je agencija Frans pres imala uvid.

OLAND: Povlačenje vojske u martu

Pariz – Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je juče da će u martu početi povlačenje francuskih snaga koje vode operaciju protiv islamskih ekstremista u Maliju. Francuske snage će postepeno prepuštati odgovornost afričkim snagama i vojsci Malija, ali će „nastaviti da deluju na severu, gde još postoje centri terorista“, rekao je šef diplomatije Francuske Loran Fabijus. Pariz tvrdi da je od 11. januara, ubijeno nekoliko stotina ekstremista, uglavnom u vazdušnim udarima, dok je Francuska prvog dana sukoba izgubila jednog pilota helikoptera, uz „dve do tri“ lakše povrede. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari