Šestog dana vojne operacije „Stub odbrane“ u Gazi izraelska vojska bombardovala je sa mora i iz vazduha ovaj priobalni palestinski grad, kada je stradalo dvoje dece.

U napadima su pogođene dve medijske zgrade – u jednoj su smeštene kancelarije TV Hamas kao i britanskih televizija Skaj i ITN, kada je ranjeno najmanje osam novinara. U tom zdanju nekad su se nalazile kancelarije britanskog BBC. Bliskoistočna novinska organizacija izdala je saopštenje u kojem je oštro osudila napade na medijska zdanja.

Izvori iz izraelske vojske tvrde da je u noći između subote i nedelje najmanje osam raketa ispaljeno iz Gaze, od čega su tri pogodile izraelsku teritoriju. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu navodi da je njegova zemlja spremna na „značajno proširenje“ operacije u Gazi. „Izraelske snage odbrane su spremne na značajno proširenje operacije“, kazao je Netanjahu nakon jučerašnje hitne sednice vlade. Ovakve Netanjahuove najave i ne čude, tvrde upućeni, ako se ima u vidu činjenica da je prema navodima vojske odobrena mobilizacija čak 75.000 vojnih rezervista.

Na svom nalogu na Tviteru, izraelska armija je napisala da su ciljevi pogođeni u noći između subote i nedelje svi precizno određeni na osnovu obaveštajnih podataka prikupljanih u toku proteklih nekoliko meseci“. Navodi se i da su mete bile „antene“ postavljene na zgradi televizije Hamas preko kojih je ova grupa komunicirala sa snagama na terenu.

Dopisnici BBC iz Gaze navode da je ovaj grad od 450,000 stanovnika pretvoren u grad duhova, te da su ljudi iznureni nakon višednevnih bombardovanja. Trgovine, škole i univerziteti su zatvoreni, ulice su prazne. Retki prolaznici su ili novinari ili pripadnici službi za hitnu medicinsku pomoć. Zdravstveni zvaničnici navode da su 52 Palestinca, uključujući 11 dece, ubijena od početka operacije prošle srede. U saopštenju Svetske zdravstvene organizacije navodi se da su bolnice u Gazi pretrpane te da im manjka medicinskih sredstava.

Dopisnici iz Tel Aviva navode da je na ovu izraelska metropolu bačeno nekoliko raketa, od kojih je dve presreo i uništio raketni štit „gvozdena kupola“. Ipak, jedna raketa ispaljena iz Gaze pogodila je stambeno zdanje u Aškelonu, 16 kilometara severno od Tel Aviva, kada je ranjeno nekoliko osoba a pričinjena i velika materijalna šteta.

U međuvremenu, iako stanje na terenu ne odaje utisak skorog prekida sukoba, iz Kairu, gde su razgovarali tamošnji predsednik Mohamed Mursi te turski premijer Redžep Tajip Erdogan i lider Hamasa Kaled Mašal, moglo se čuti da ipak „postoje indikacije“ za uspostavljanje primirja iako bez čvrstih garancija. Morsi je upozorio Izrael protiv pokretanja kopnene ofanzive u Gazi. „Ukoliko bude započeta kopnena ofanziva, to će imati ozbiljne posledice po region. Nikada to nećemo prihvatiti“. Zvaničnici Hamasa ukazali su da će diskusije o uspostavljanju primirja biti nastavljene te da „postoji nada“, ali da je isuviše rano reći da li će napori uspeti. Na hitnom sastanku Arapske lige takođe održanom u Kairu objavljeno je da će ta organizacija uputiti delegaciju u Gazi u narednih nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari