Egipatskom predsedniku počasni doktorat Univerziteta u Beogradu 1Foto: EPA-EFE/Mohamed Hossam

Univerzitet u Beogradu nedavno je dodelio počasni doktorat egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu al Sisiju, javlja portal Nova.rs. Sisi je poznat po hapšenju i progonu aktivista za ljudska prava, novinara i profesora fakulteta, ali i po pogubljenju mladih opozicionara.

Informaciju o priznanje je za Nova.rs potvrdila je rektorka Ivanka Popović.Odluku o dodeli počasnog doktorata al Sisiju doneo je Senat, a na predlog Fakulteta bezbednosti.

Beogradski univerzitet je 9. juna doneo odluku da dodeli počasni doktorat Abdelu Fatahu al Sisiju.

Portal Nova.rs imao je uvid u predlog Fakulteta bezbednosti da egipatskom predsedniku bude dodeljen počasni doktorat koji je potpisao dekan Vladimir Cvetković.

U obrazloženju, između ostalog, piše da su delovanja i stavovi predsednika Sisija značajno unapredili regionalnu bezbednost na Bliskom istoku, kao i u ukupnu bezbednost neposrednom susedstvu, na Mediteranu i u Evropi

Suprotno tome brojni su medijiski izveštaji o protestima protiv vladavine Abdela Fataha Al Sisija, posle kojih su sledila hapšenja političkih aktivista, novinara i profesora. Kako je pisao B92, pre dve godine je posle protesta u roku od pet dana uhapšeno više od hiljadu ljudi.

AP je preneo da je jedan od uhapšenih profesora Hazem Hosni proveo je u zatvoru godinu dana. Pušten je u februaru ove godine uslovno, dok traje istraga o navodima da je širio lažne vesti i pridružio se “zabranjenoj grupi”.

Oktobra prošle godine, prema pisanju Politike, u roku od 24 sata izvršena je egzekucija 15 mladih opozicionara koji su prethodno prošli žestoku torturu i suđenje bez ikakvog poštovanja međunarodnog prava.

Bili su optuženi za terorizam i nasilje – što je bio Sisijev odgovor na demonstracije koje su se od 19. septembra 2019. proširile zemljom.

Senat BU čine rektorka Unoverziteta, prorektori i svi dekani fakulteta Beogradskog univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari