Ukrajinski ministar odbrane Juri Ehanurov izjavio je da su potencijalni protivnici Kijeva zemlje koje imaju teritorijalne pretenzije na račun Ukrajine, a to su Rusija i Rumunija. Kako prenosi agencija Mediafaks, Ehanurov je gostujući na televiziji naglasio da „zemlje koje su formulisale teritorijalne pretenzije prema Ukrajini, treba uzeti za ozbiljno“.

Ehanurov je dodao da je „Ukrajina sposobna da se brani“ jer je nasledila više od polovine arsenala protivvazdušne odbrane od bivšeg Sovjetskog Saveza.

Elektronski mediji prenose danas da je rumunski ministar odbrane Teodor Meleškanu izjavio agenciji Mediafaks da „Rumunija nema nikakve teritorijalne pretenzije prema Ukrajini“. Meleškanu je precizirao da pitanje određivanja granica kontinentalnog platoa na Crnom moru trenutno rešava Međunarodni sud pravde, što je predviđeno u Sporazumu o dobrosusedstvu i saradnji između Rumunije i Ukrajine od 1997. godine. Zvaničnici rumunskog Ministarstva spoljnih poslova izjavili su da „tvrdnja o postojanju spora oko Ostrva zmija ne odgovara realnosti“, jer se radi samo o delimitiranju kontinentalnog platoa i posebnih ekonomskih zona na Crnom moru. Rumunska i ukrajinska strana predstavile su u septembru pred Međunarodnim sudom pravde svoje stavove o pitanju delimitiranja kontinentalnog platoa i posebnih ekonomskih zona na Crnom moru, a taj sud treba da se izjasni za šest meseci.

Rumunija i Ukrajina se nisu složile oko pitanja delimitiranja na Crnom moru, pa je zbog toga i predviđeno Sporazumom iz 1997. godine između dve zemlje da u slučaju neuspeha daljih pregovora, po tom pitanju kompetencije ima Međunarodni sud pravde. Pošto dve strane nisu postigle sporazum, nakon više rundi pregovora, Rumunija je podnela 2004. godine sudu u Hagu zahtev za pokretanje procedure protiv Ukrajine u vezi sa delimitiranjem kontinentalnog platoa i posebnih ekonomskih zona.

U rumunskim dokumentima predstavljenim u Hagu se precizira da ostrvo Zmija nije predmet spora i da je zahtev Rumunije da se primeni međunarodno pravo odnosno priznaju postojeće granice. Ostrvo zmija pripada Ukrajini i Bukurešt ne dovodi to vlasništvo u pitanje. Obe zemlje, međutim, imaju prostor oko tog ostrva. Ukrajina hoće promenu granice i veći deo crnomorske zone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari