EK izdvojila tri milijarde evra za pomoć regionu, Srbija izuzeta jer nije tražila

Ostavite komentar


  1. Posto se Aleksandar Vucic hvalio da ce Srbija biti medju zemljama koje ce najlakse prebroditi ekonomsku krizu izazvanu koronavirusom nije bilo za ocekivati da Srbija odnosno nas Predsednik zatrazi pomoc od EU koju su dobile sve zemlje regiona koje su zatrazile pomoc i ciji predsednici se nisu hvalili na sva zvona kao nas, jer pomoc koju su dobili ce biti od velike pomoci.Siguran sam da ce Srbija zahvaljujuci bratu naseg Predsednika iz Kine kada bude zatrebalo dobiti daleko vecu pomoc.Ocigledno je da nas Predsednik i u euforicnom stanju zbog paznje njegovog brata iz Kine kada je stigao prvi avion sa medicinskim sredstvima, nije primenio onu narodnu “Cutanje je zlato“ i malo bolje razmislio sta ce da izjavi, to nije primenio,a ispostavilo se da je cutanje ipak zlato ako nemas nesto promisljeno i pametno da izjavis.Ne treba kriviti Srbiju odnosno Predsednika Aleksandra Vucica koji o svemu odlucuje u drzavi Srbiji ,sto se nije setio da od EU zatrazi pomoc jer je covek delio respiratore i drugu medicinsku opremu i sprovodio predizbornu kampanju i u vreme pandemije, nosen mislju sto mozes danas nikako ne ostavljaj za sutra jer moze biti kasno.

  2. Nema nama pomoći. Uviđaju polako i ovi iz EU-a da finansijskim inekcijama ne mogu lečiti bolesti za koje su potrebne neke sasvim druge lekcije. .
    Džibuti u Africi i Srbija u Evropi, dve države u koje Kinezi najviše ulažu.
    Šta će nama „truli kapitalistički novac“ daće nama „naša braća“ njihove „čiste“ pare.

  3. Kad smo tražili nisu nam dali, sad ne tražimo jer nam takva pomoć izgleda ne treba. Treba znati koliko ta „pomoć“ košta, pa onda komentarisati!

    1. Dragi moj Zorane od vucicevog i dodikovog brata kineza i rusa ce vas kostati puno puno vise . Ja sam mislio da kod nas u Bosni sa ovom trojicom nema gore , ali druze moj kod vas u Srbiji Vucic je “SVE” . Gdje god se okrenes i u sta god pogledas ono Vucic . Poistovjetio je sebe sa Drzavom . Postao je vase Bozanstvo , odlucuje koliko ko i kada vazduha moze da udahne. Ovaj Dodick kod nas u BiH ga kopira 100% kopira i ugusi nase jadne Srbe u entitetu Republika Srpska . Dragi moji Srbijanci na tanke nite ste spali

  4. Da li neko stvarno misli da će osvedočeni plagijator,vlasnik više od 40 off shore računa i nebrojeno stanova,njegov patron AV i online menadžer Brnabić prihvatiti pomoć za koju se mora prikazati na šta će biti utrošena?Za to služe kineski,ruski,emiratski krediti koji ne ulaze u javni dug Srbije.

    1. Ovo je kredit…sa malom kamatom doduse. Kredit jenproizvodnkoji se kupuje. Kupujes novacno za to placas kamatu. Dakle kredit, isto kao emiratski, kineski ilo ruski…kapisi

      1. Šumadinac, prebacuje drugom da ne kapira, a očigledno da nisi dobro i dovoljno informisan, što neminovno dovodi do pogrešnih zaključaka. Da si pratio mogao bi da primeti da posle uzimanja ruskih, arapskih, a pogotovo kineskih kredita, koji se volšebno u tumačenju vlasti, pretvore u investicije???, mogao si da primeti da se ti krediti ne računaju u porast javnog duga. Zna se iz kog razloga, tako se pravi iluzija da je dug manji, čime se obilato hvale. Na stranu što su od Jula 2012. godine kada su preuzeli vlast, uspeli da tadašnji javni dug od 14,7 milijardi Evra podignu za 10 milijardi, i još nas nonstop ubeđuju da je tada, sa dugom od 14,7 milijardi država bila pred bankrotom, a sada sa 25 milijardi je zlatno doba. Ali, jednog dana će morati da se vraćaju i takvi čudesni krediti.

    1. Kojeg zlata …?? Onog sto proizvode vlasnici-kinezi u Boru i Majdanpeku, koji se vraca pomocu bumerang-virusa.

    1. Jesu transparentniji od one Eu cestitke Tomi diplomi, dva sata pre zatvaranja biralista.

  5. U naslovu dele 3 milijarde a kad se u tekstu saberu pojedinacne pomoci dobili 750 miliona.
    Mala je razlika izmedju naslova i dodeljene pomoci samo 4x.

  6. Zadnji put kada nam je MMF pomagao bilo je gore od korone. Po meni je ovo dobra odluka Srbije

    1. Jeli ti to brat kinez objasnio da je MMF pomoc gora od kineske?

  7. Tekst je školski primer tendencioznog novinarstva:
    1. Naslov dovodi u zabludu – tek na kraju teksta saznajemo da EK nije ništa izdvojila, jer odluka tek treba da se donese na osnovu usbojenog predloga, a sredstva će se distribuirati krajem 2020. i 2021. godine.
    U naslovu piše tri milijarde evra, a zemlje regiona su ustvari dobile 750 miliona, kako stoji u tekstu.
    2. Srbija nije ništa odbila, već nije tražila interventni krdeit MMF-a što je uslov za predloženi program pomoći EK koji još nije usvojen.
    Prilično prozirno imalo pažljivom čitaocu.

  8. U principu, ne treba uzimati kredit dok ti ne zatreba !
    Ovo svakako nije donacija, a svaki kredit sadrži i uslove da ga moraš potrošiti kako kaže kreditor, odnosno, ima političku cenu.

    Lično – mislio sam da se AV šali kad je rekao da za sada neće zvati MMF u pomoć
    Vreme će pokazati.

  9. Najbolji su kineski krediti. Skupi, glomazni i netransparentni. Samo to prihvatamo, ove povoljne i transparentne nikako!

  10. Dakle, lideri EU i MMF otpisaše, konačno, svog velikog prijatelja Aleksandra Vučića! Bar nam se on tako predstavljao! Sad je na nama da ga hitno pošaljemo u prošlost, ako nećemo da poskapamo od gladi u Corona Srbiji.

  11. Pa jel reče Vučić kod Jovane pre par nedelja – „IMAMO MI PARE“.
    Vrlo je bio precizan i jasan.
    Tako da što bi nam IKO davao kad mi imamo.

  12. Najbolja pomoć: sveobuhvatne sankcije do smene režima SNS. Svaki donirani eurocent završio bi u džepovima vladajuće „braće“.

    1. Khm, samo što nije donacija u pitanju već kredit… Inače, uzeli od Evropske centralne banke dosta povoljniji kredit, kao i kod Svetske banke. Oni su i vrlo povoljni i transparentni, što taj detalj opozicija ne vidi… pa ne isplati joj se. Sa druge strane što vlast uzima kredit ako je sve idealno, kako tvrdi, pa nije idealno al eto nije ni potop…
      Ovo što iz EU sada nude ispada da su neki da kažemo „prepakovani“ krediti MMF-a. Nisu nepovoljni ali EU preko ECB nam dala još povoljnije i očigledno da trenutno ne treba još… Tako da je teško slušati i vlast i opoziciju i svi se hvale da imaju mozga i da su samo oni u pravu… Kuku… Odavno su ovde emocije preuzele primat nad glavom. Ko koga ne može da smisli i ostalo…

  13. Vi ste rupa bez dna. Koliko god bi vam neko dao, 90% bi zavrsilo u privat dzepovima. Ne znam, zasto se EU uopste vise bavi sa SRB, jer je njena volja jasna. Necete u EU, hvala prijatno. Svaka cast onima, koji jos ustrajete, naravno.

    1. Bitno da se ti bavis Srbijom, ne silazis sa srpskih sajtova, niti jedes niti spavas samo rasipas „komentare“, e to je kompleksasko „bure bez dna“.

      1. Baš je lepo što gostuje po srpskim forumima. Valjda će to delovati kao vaspitno-popravna mera na ovaj narod, kome su komunizam i lažno bratstvo i jedinstvo definitivno isprali mozak.

    2. Slovenac (ako si zbilja Slovenac),

      baš nije fer što ponavljaš ustaljeni obrazac „Vi ste rupa bez dna…). Navikli ste da nas ponižavate, da se od nas distancirate, …+ još dosta toga. Kao da ti je Kučan neki stric.

      Pa gde ti to pročita u ovom tekstu da je Eu obezbedila za Srbiju pomoć i za 1 EURO (pomoć mu dodje: kratoročni kredit, kamata ne približno najpovoljnija + MMF). Ništa nismo TRAŽILI, niti 1 Eu (ispada da smo prepunili tu našu rupu sa Eu pomoći – SIC).

      Da imate trunke morala mogli bi da se potrudite da nadoknadite za ono što ste nas porušili 1999god.
      Medjutim, zna se da „Stara kurva“ nije sklona takvim potezima. Računamo mi da nema ništa od toga.

      Neka ste vi zadovoljni.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 14. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.