„Još jedno izvlačenje novca iz državnog sistema“: Lekari o najavi Ministarstva zdravlja o uvođenju eKartona

Ostavite komentar


  1. Nemojte da cepidlačite! Valjda je najbitnije da je vlast smislila još jednu prevaru za izvlačenje novca uz budžeta u privatne sns džepove. Ajde neka sns sekretarka dokaže da nije tako?.

  2. Koji put se uvodi eKarton?
    Drpanje love je strateski cilj napredne digitalizacije.

  3. Pričam vam priču dok vas sve ne oteran u tor. Ulaz besplatan do kraja godine a posle neka vam je Bog u pomoći. Ko ne veruje neka se seti na pr. da je nekada parkiranje bilo besplatno itd.

  4. Jel će ovaj Ekarton da radi Brnabićkin brat, zna li ko? Radio on i Es dnevnik za prosvetu. Hoće li biti tendera ili je on najstručniji da uzme gomilu love i da se iživljava nad ovim narodom, zajedno sa ostatkom SNS bandita?

  5. Ubedjena sam da ovi koji najvise zapinju za uvodjenje ove novotareije nece znati da to koriste. Loncar, Stasevic-Karlicic……to je smesno.

  6. Niko ali niko ne sagledava privatnost odnosa lekar-pacijent. To je lekarska tajna. Sudsko medicinski dokument, ovako ce svaki lekar cak i onaj koji ne leci pacijenta biti u mogucnosti da vidi kartonpacijenta sto je licna stvar. Gde je sada zastitnk gradjana, cak i sa Heliant sistemom je isti problem, svi pacijenti su otvoreni i svako vidi sve.

  7. To će biti kao da ste objavili u novinama zdravstveno stanje pacijenta. Već sada je bezbednost nula, svako ko udje u IZIS gleda šta komšija leči. Ovde nikakvih sankcija nema za to.

  8. Svi komentari su tehnicke, pravne prirode I sumnje na lopovluk, u skladu sa vremenom u kome zivimo. Svi podaci na jednom mestu, brzo saznas sve o pacijentu, ne dupliras ispitivanja. Niko ne pomi nje sustinu, odnosno da li su prethodni pregledi I, misljenja pa I dijagnoze tacni. Ocekujete da ja kao lekar primim zdravo za gotovo sta su kolege pre mene ispitivale I zakljucile. Ako sam profesionalac ne mogu svoje misljenje I dalje lecenje, za koje odgovaram, da zasnivam na tudjim, mozda I pogresnim nalazima I zakljucima.

  9. Ovaj sisrem se uvodi zbog Farmaceutske mafije i SZOradi praćenja zdravstvenog stanja pojedinaca kao zamorčića,s jednog mesta i to od rodjenja pa nadalje….

  10. Odličan predlog!!!
    Samo šta je u elektronskoj bazi, inače, zaštićeno u potpunosti.
    Narod je izgubio poverenje u zdravstveni sistem. A kako smo „ogovaračka“ nacija, poverljivi podaci će „procureti“ sigurno. Koliko odličnih zakona imamo, ali, neki se uopšte ne primenjuju, a neki kako za koga. Tako da se čovek oseća nezaštićeno, ličnost ogoljena.
    Dom zdravlja, kao prva osnovna ustanova zdravstvene zaštite, izgubio je funkciju, zgrade se urušavaju… A izabrani lekar, kao „lični“ lekar, kome se veruje, koji ima znanje, prati pacijenta, gde to ima??? Hipokratova Zakletva, nepoznata u praksi. Čast izuzecima, divim im se što su izdržali do sada, a dalje???

  11. Jos jedna manipulacija od strane Ministarstva zdravlja u cilju zgrtanja novca. Dobro sam upoznat sa nacinom funkcionisanja e kartona u zdravstvenim ustanovama. Nije tačno da se sada uvodi. Kroz Heliantove, Medis Net i druge softvere zdrav.ustanove vec uveliko primenjuju e karton, ali vode i dvojnu evidenciju kroz karton u papirnom obliku. Ustanove su vec platile u ranijem periodu navedene softvere. Sada ce po svemu sudeci ponovo da placaju nesto sto su vec platile samo sto ce provajder biti neko drugi za celu Srbiju, neko izuzetno blizak vrhuški SNSa.

  12. Sve sa prefiksom e- je neophodnosti u 21. veku..Samo što mi još dugo dugo nećemo biti u tom veku pa je možda bolje i da ostane kako jeste.

  13. Jos jedan korak ka efikasnijem zdravstvu, agilnijem odnosu prema pacijentima i rasterecenju zdravstvenih radnika. A sumnjicavi su isto pisali i za elektronsko zakazivanje izdavanja licnih karata, pasosa i saobracajnih dozvola. Nekada sam dolazio sa pecaroskom stolicicim u 5h da zauzmem mesto ispred Supa, a danas mi treba 15 da udjem u Sup i izadjem zavrsenog posla i da se vratim za 7 dana po gotovu lk. Za saobracajnu i nalepnicu ne idem u Sup, sve dobijemo za 1h ukljucujuci i tehnicki pregled.

  14. Losa ideja. Ako idem kod privatnika jer sam zakazam kod drzavnog za godinu dana, zasto bi trebao drzavni da vidi rezultate mog privatnog lekara kojeg sam platio? Neka radi drzavni i neka da njegovo misljenje, a ne da mu bude olaskano na moju stetu. A sto se tice zracenja, naravno da necu duplo da se zracim, vec cu dati rezultat zracenja doktoru drzavnom i privatnom, a ne da mi drzavni vidi dijagnozu od privatnog lekara. Neka kaze misljenje i drzavni lekar! Ovo je potpuno pogresno, da svi mogui da vide sve,i da samo potvrdjuju nesto a da i ne provere, jer zasto bi proveravali kada je kolega tako rekao. UZAS !

  15. Izvinite da nije u slovo,trebalo biti umesto a…E(k-a ili u-rton).
    Gospodo draga u ministarstvu,zdravstvu omogucite svim gradjanima jedan sistematski godisnje i imacete 50% manje posla i zdraviju naciju. Odredite svakome termin,ko dodje dodje,ko ne opet dobro,znaci ne treba mu pregled.

  16. Према Закону о заштити података о личности, сваки податак о здравственом стању грађанина сматра се податком о његовој личности и не може се даље дистрибуирати, нити секундарно обрађивати, без његове сагласности. Ако ми један лекар постави дијагнозу, то остаје између њега и мене. Искључиво ја имам право да одлучим о томе да ли ће други лекари бити упознати са том дијагнозом или неће. Наравно, изузетак треба да буду болести којима бих могао да угрозим друге. Али ако сам, на пример, ја импотентан или ми је жена стерилна, шта се то тиче икога осим нас? Код мене на послу је шефица (високи официр ВС) злоупотребљавала сазнања да су неке од младих колегиница (њених потчињених) имале неке гинеколошке проблеме, па је около по Министарству ширила приче како су промискуитетне (да не кажем у оригиналу како је рекла) и да им је то од „вуцарања са ожењеним мушкарцима“. Кад јој је један колега плакао у канцеларији и поверио се да га је жена управо оставила (поништила брак) након сазнања да је у детињству имао епилепсију, она је то сазнање злоупотребила годину дана касније, када није хтела да га пусти на неки курс. Лицемерно рекла „Бојим се да та епилепсија коју си имао дисквалификује. Не знам како би поднео интензивно узбуђење које те на тој обуци чека“. А у ствари му се светила што није пристао да ван радног времена пише пројекте за њене другаре. Зато ја нећу да приступ подацима о мом здравственом стању има иједан лекар осим оног коме верујем. А не да шефица окрене своју другарицу и замоли је да за њене потребе провери да ли сам икада имао, на пример, хламидију.

  17. Ništa ne razumem.E-kartoni postoje već odavno. Ja sam lekar u penziji !

  18. …navodi Dansku i Estoniju, kod kojih je potvrdjen benefit…
    ‘Benefit’ se na srpskom kaze ‘korist’ ili ‘svrsishodnost’

  19. Evo čemu će služiti digitalni zdravstveni kartoni, za manipulacije i izmenu i brisanje svega onoga što ne ide u prilog lekarima i njihovom nestručnom lečenju! Nikakva digitalizacija neće poboljšati rad u zdravstvu jer decenijama zdravstvo funkcioniše i bez toga, već znanje i potpuna briga i posvećenost svakom pacijentu kao svom najrodjenijem!
    Citat: „Pronašao sam taj nalaz preko E-uprave i taj deo da mi je potrebna magnetna rezonanca je uklonjen. Svaki doktor koji bi otvorio moj karton da vidi istoriju lečenja, nije mogao da vidi da je potrebna magnetna. Sada ne znam da li je to uklonjeno sada kada sam počeo da se žalim da me nisu lečili kako treba i zbog toga što sam za svakog lekara koji me je olako pregledao do sada krivične prijave za nesavesno lečenje. Poslao sam krivičnu prijavu i zbog toga što je neko promenio moje podatke u E-kartonu. Čuvam sve papire imam i pečat na nalazu na kome piše da je magnetna rezonanca potrebna.“

  20. Ovo nema nikakve veze sa poboljšanjem usluga za pacijente, već je zgodna prilika da se sns mangupi dobro ugrade pri kupovini softvera.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.