U šampionskom stilu, pobedom nad Čukaričkim, fudbaleri novog (starog) prvaka Partizana stavili su tačku na sezonu, u kojoj je klub iz Humske prvi put u istoriji uspeo da sačuva trofeje u prvenstvu i Kup takmičenju. Poslednje od 25 ligaških slavlja crno-belima je doneo rezervni sastav, za koji su debitovala i tri igrača iz omladinske selekcije „parnog valjka“ (Đoković, Mihajlović, Miljković), jer su osmorica prvotimaca najbolje srpske ekipe već na zasluženom odmoru.

Za one koji nemaju obaveze u nekoj od srpskih reprezentacija ili selekcija iz okruženja (a takvih nema baš mnogo) raspust će trajati do 15. juna, kada počinju pripreme za novu, u Partizanu se nadaju, još uspešniju takmičarsku godinu. Da bi ona to zaista bila, odnosno da bi se crno-beli probili do Lige šampiona, potrebno je pre svega na pravi način složiti ekipu u predstojećem prelaznom roku. Prvo produžiti ugovor s trenerom Jokanovićem, s kojim su crno-beli podigli čak četiri pehara za 24 meseci, sačuvati mu sve saradnike i naravno najvažnije fudbalere. Na njegovu žalost Obradović nije među „nezamenjivima“, pa će, strancima najinteresantniji, mladi levi bek uskoro otići u neki veći evropski klub (još se bira najbolja od „milion“ pristiglih ponuda) i to za velike pare, koje bi trebalo da popune klupsku kasu, pre projektovanih (najmanje) sedam miliona zarade od prolaza u najjače kontinentalno takmičenje. Žukin prelazak u Deportivo La Korunju neće doneti zaradu, jer je brazilskom vezisti istekao ugovor, pa je bez obeštećenja prešao u Primeru.

Diara je takođe na „ceni“, pa će biti zanimljivo videti hoće li senegalski centarfor i klub odoleti brojnim pozivima i ostati pri dogovoru o rastanku posle plasmana u LŠ ili na kraju jesenje polusezone. Drugačiji epilog maksimalno bi zakomplikovao posao sportskom direktoru Tomiću, koji uprkos svojoj konstataciji da „Partizan ima tim za Ligu šampiona“ uveliko traži potrebna pojačanja pred start trke za mesto u evropskoj eliti.

OFK Beograd gurnuo Banat u niži rang

Fudbaleri OFK Beograda ipak će i sledeće sezone igrati u Super ligi. „Romantičari“ su u direktnom duelu za ostanak u najvišem rangu pobedili Banat (2:1), koji se seli u Prvu ligu. Zbog ranije dogovorenog širenja JSL, sa 12 na 16 klubova, iz tog takmičenja sigurno stižu BSK iz Borče, Smederevo i Mladi radnik (Požarevac), dok će poslednja dva kola odlučiti preostala dva superligaša, između Spartaka (Subotica), Inđije i Metalca (Valjevo).

Osim šampiona Partizana (kvalifikacije za Ligu šampiona) u Evropu idu i drugoplasirana Vojvodina, treća Zvezda i finalista Lav kupa Sevojno (kvalifikacije za Ligu Evrope).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari