Eko straža: 1. septembra protest ispred RTS-a u znak podrške privođenim aktivistima 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Pokret Eko straža saopštio je danas da u nedelju, 1. septembra ispred zgrade RTS-a u Beogradu organizuje protest „Sigurnost je u brojevima“, u znak podrške svim aktivistima koji su privođeni na ranijim protestima protiv iskopavanja litijuma, zbog sumnje da su učestvovali u planiranju i podstrekivanju na „nasilno rušenje ustavnog poretka“ i drugih krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti.

Eko straža je navela da je petoro njihovih aktivista privedeno, da im je policija upadala u stanove i oduzimala telefone i laptopove.

„Represija koja se sprovodi nad aktivistima predstavlja ugrožavanje osnovnih ljudskih i građanskih prava i dolazi iz istog izvora koji ugrožava životnu sredinu u Srbiju. Sistem pokazuje da će svaku građansku neposlušnost kažnjavati neosnovanim stavljanjem ozbiljnih krivičnih dela na teret, ukoliko to ne zaustavimo“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da se protest organizuje ispred zgrade javnog servisa RTS- a, jer je u obavezi da objektivno informiše građane i o problemima u oblasti zaštite životne sredine, njenom ugrožavanju, represiji nad aktivistima kao i svim aspektima planiranog rudarenja u Srbiji, a da „to ne čini“.

„Zahtevaćemo od RTS-a da omogući polučasovno direktno obraćanje aktivista u informativnoj emisiji Dnevnik, a nadamo se da će nam učesnici protesta ove nedelje pomoći da objasnimo RTS-u da je to neophodno i hitno. Na samom protestu ćemo održati Dnevnik, onakav kakav bi trebalo da bude. RTS će imati rok od sedam dana da ispuni naš zahtev. Ukoliko ne naiđemo na pozitivno razrešenje ovog zahteva, sledeći korak je korišćenje svih pravnih sredstava koja će biti usmerena i adresirana na odgovorna lica“, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će se na protestu obratiti „aktivisti koji su istraživani, hapšeni, privođeni i osumnjičeni“.

Eko straža je uputila zahtev i prema pravosuđu, „da se postupajući tužioci i sudije lično, hitno izvine aktivistima koje su targetirali, da se aktivistima hitno vrate telefoni i računari i na taj način zaustavi njihova viktimizacija, i da se sprovede disciplinski postupak prema svim licima u tužilaštvu i sudu koji su svojim postupanjem narušili ljudska i građanska prava aktivista“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari