Eko straža najavljuje oštre reakcije: Nakon hapšenja, pomeramo fokus na aktiviste i planiramo protest ispred RTS-a 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Osnivač organizacije Eko straža Bojan Simišić, najavio je da će u narednih deset dana fokus biti na borbi za prava aktivista, nakon što su mnogi među njima uhapšeni zbog protesta protiv Rio Tinta. Ova organizacija planira protest ispred RTS-a, gde će tražiti veću medijsku vidljivost i ukazivati na zloupotrebu krivičnog dela „pozivanje na rušenje ustavnog porteka“ pod kojim se aktivisti privode.

„Moramo preusmeriti pažnju sa litijuma na prava aktivista, U narednih deset dana, fokus Eko straže biće na okupljanju svih aktivista, medija i organizacija za ljudska prava kako bismo postigli zajednički konsenzus o borbi koja traje već godinu dana“, kaže Simišić.

Kako dodaje, trenutna situacija se ponavlja još od decembarskih izbora 2022. godine, a aktivisti su suočeni sa sve većim pritiscima i hapšenjima. Prema Simišiću, dok se ne reši pitanje prava aktivista, protesti protiv ekoloških pretnji i bojkoti su teško ostvarivi.

„Vidljivost ove borbe mora postati izuzetno visoka, jer u suprotnom, svi smo propali, Vlast može hapsiti koga god poželi, bez ikakvog povoda“, ističe Simišić.

Protest ispred RTS-a, čiji tačan datum još nije poznat, biće ključni korak u njihovoj borbi. Na tom protestu planiraju da zahtevaju 30 minuta na nacionalnoj frekvenciji, sa nezavisnim voditeljem kako bi otvorili diskusiju o situaciji u Srbiji, o kojoj RTS ne izveštava.

„Tražićemo da RTS objavi naše saopštenje povodom hapšenja aktivista i da nam se omogući prostor za debatu o pravima aktivista i borbi za zaštitu životne sredine,“ najavljuje Simišić.

Osim medijskog prostora, Eko straža zahteva i puštanje troje aktivista – jednog iz njihove organizacije i dvoje iz drugih ekoloških pokreta. Aktivisti su, prema rečima Simišića, suočeni sa krivičnim optužbama i pretnjama dugotrajnim kaznama, što on ocenjuje kao oblik političke represije.

„Suočavamo se sa kriminalizovanom državom koja je preuzela pravosuđe i sprovodi određeni aparthejd zasnovan na političkoj pripadnosti, Nama nije uskraćeno samo pravo da se borimo za demokratiju, već i pravo da se borimo za čist vazduh, vodu i zemljište“, kaže Simišić.

Simišić ističe da su nedavno uhapšeni aktivisti Eko straže pušteni i sada čekaju odluku o podizanju optužnica, a svakodnevno privođenje, kako kaže, postalo je pravilo.

Među poslednjima koji su pozvani na razgovor su i članovi organizacije Čuvari vatre, sa kojom Eko straža blisko sarađuje.
„Oni idu redom i hapse. Ovo se ne odnosi samo na nas – nije bitno da li će uhapsiti nekoga iz lokalnog fronta ili iz Čuvara vatre, tretiramo ih kao naše ljude,“ kaže Simišić.

Simišić napominje da je i jedan mladić iz Negotina pozvan na razgovor u BIA jer je podelio sliku transparenta protiv Rio Tinta na društvenim mrežama.

„Znači on nije taj koji je napravio transparent, već je samo podelio sliku“, naglašava Simišić.

Planovi za naredne dane uključuju intenzivnu medijsku kampanju, sa jasnim zahtevima za zaštitu prava aktivista i suzbijanje zloupotrebe krivičnih zakona za političke obračune. Očekuje se podrška brojnih organizacija i pojedinaca iz sveta ljudskih prava.

Podsećamo, u subotu je policija pretresla stanove  četvoro aktivista i članova udruženja „Eko straža“.

U proteklih nekoliko sati stanove četvoro aktivista i članova „Eko straža“ pretresali su pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP), saopšteno je iz ovog udruženja.

Četvoro (za sada) aktivista i članova Eko Straže je imalo pretres stanova u poslednjih nekoliko sati, članovi UKP su došli sa nalozoma za pretres.

Kako navode na svojim društvenim mrežama, pripadnici UKP imali su naloge za pretres koje je izdao javni tužilac, a kao osnov navedeno je krivično delo nasilno rušenje ustavnog poretka.

Svi su pozvani na informativni razgovor.

„Marko Kovačević je pokupljen prvi. Marko je zvanično prijavio protest 10. avgusta u Beogradu, inače je koordinator najveće akcije čišćenja Srbije – Zavrni Rukave. Ivan Jagić je osoba čija je supruga iz Novog Zelanda bila govornik jednog od protesta za bezopasan vazduh, Petar Jeftić je osoba koja se bavi programiranjem i čak nema veze sa protestima, a Aleksandra Bulatović je naučni saradnik i doktor prava“, naveli su iz „Eko straže“ uz dodatak da su svi roditelji male dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari