Eko straža: Vreme je za vrlo pažljive korake, nije dovoljno samo obustavljanje hapšenja aktivista 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Udruženje Eko straža saopštilo je večeras da će se u narednih nedelju ili dve dana raditi nekoliko konkretnih stvari, jer smatraju da nije dovoljno što su hapšenja ekoloških aktivista, zbog učešća u protestima u vezi iskopavanja litijuma obustavljena.

To udruženje je na društvenoj mreži Iks (X), uz zahvalnicu svima koji su došli na njihov jučerašnji protest ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u Beogradu, navelo da „neko mora da odgovara za zloupotrebu zakona i za medijsku tišinu“.

Jedna adresa su, kako se navodi, tužilaštvo i sudstvo, „i pozivanje odgovornih poimence“, a druga RTS, odnosno „Dragan Bujošević kao odgovorno lice“.

„Ostajemo pri zahtevu da tražimo gostovanje u programu, i daćemo RTS rok do kraja radne nedelje da nam odgovori. Ukoliko ne bude odgovora pokrenućemo prvo krivičnu prijavu, zatim masovnu tužbu protiv Bujoševića lično“, dodali su iz Eko straže.

Udruženje navodi i da je jedan od sledećih koraka predavanje mobilnih telefona na forenzičku analizu, jer sumnjaju da su im ubačeni softveri za špijuniranje, a navode i da će se baviti i delovanjem za sada anonimnog pokreta „Kopaćemo“, u vezi čega će izdati posebno saopštenje.

Dodali su i da će utorak biti utvrđene sve okolnosti i rešeni statusi oko broja aktivista Eko straže, uključujući i njihovog osnivača Bojana Simišića, pod istragom, kao i status i sudski poziv njegove supruge.

Te teme, kako se dodaje u saopštenju, bile su vezane za temu „represije nad aktivistima“, ali ostaje nerešen konkretan plan povodom borbe protiv rudnika litijuma.

„Ono što želimo da uradimo u ovom trenutnu jeste da pozovemo sve grupe građana kako ekološke tako i ostale koje se interesuju za temu projekta Jadar kao i uticajne pojedince da napravimo zajedničku platformu i ustanovimo metodologiju koju bi svi pratili ka zajedničkom cilju“, navodi Eko straža.

Ocenili su i da oni kao pokret nemaju snagu da se odupru kolektivnom pritisku „represivnog državnog aparata, svih ambasada i jedne od najjačih svetskih multinacionalnih kompanija“.

„Ukoliko postoje izazovi u komunikaciji moraće da se pronađu medijatori. Mi svakako imamo jačinu na mrežama, solidnu organizaciju i organizacione sposobnosti, ali sigurnost je u brojevima. Jedan pokret i par pojedinaca se uništavaju za dan“, dodaje se.

Govoreći o transparentu na protestu ispred RTS, „Ni grumen rude EU okupatoru! Rio Tinto marš iz Srbije“, Eko straža traži da se „prekine spinovanje, naročito uspešnih protesta“.

Prema njihovim rečima, nije vreme da se prepire da li je neko za ili protiv EU, zbog čega je i poslat apel da se na njihove proteste ne dolazi sa transparentima koji dele okupljene.

„Što se tiče rudnika, nije nam bitno da li ste pro-istok ili pro-zapad, levo ili desno, da li ste Srbin, Mađar, Čeh, Vlah, da li volite ili ne volite Novaka Đokovića ili da smislite hiljadu i jedan drugi razlog da se podelimo sada kada je jedinstvo imperativ. Molimo vas, držiti se samo jednostavne maksime – Rudnika Neće Biti, u suprotnom stvar je unapred propala“, navodi se u objavi.

Eko straža navodi i da će narednih dana izdati više odvojenih saopštenja o „kriznom periodu“ od 17. avgusta do 1. septrembra, kada im se „izdešavalo dosta opterećujućih stvari koje su ih poremetile u radu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari