"Eko-vet plus" iz Vrbasa o razbacanim životinjskim leševima: "Imali smo problema zbog vrućina, remontovali smo peć" 1Foto: Privatna arhiva

Iz firme „Eko-vet plus“ kažu za Danas da su usled velikih vrućina tokom avgusta, imali problema sa funkcionisanjem spalionice životinjskog otpada zbog čega nisu radili.

Podsetimo, građani u Vrbasu su snimili desetke životinjskih leševa kako se raspadaju u dvorištu ovog preduzeća, ali i u kombiju koji služi za transport životinjskog otpada. Uginule životinje tu su ostavljenje uz opasnost od mogućeg širenja zaraze.

– Problem u avgustu je nastao usled velikih vrućina i prestanka rada isparivača koji rashlađuje komoru. Isparivač se nalazi unutar hladnjače. Pod uticajem je raznih gasova od životinja i često se menja, a pritom je relativno težak, te se komora mora osloboditi kako bi bio promenjen – rekli su iz firme „Eko-vet plus“.

Iz Grupe građana Oslobodimo Vrbas, saopštili su juče da kada je ova privatna spalionica preuzela ugovor o spaljivanju životinjskog otpada cena je porasla 44 puta, pa je Opština Vrbas 16 meseci je plaćala 1 milion dinara mesečno i to paušalno, a ne po spaljenim količinama.

Kako su istakli, Opština Vrbas, do sada je potrošila preko 20 miliona dinara, a već neko vreme ova spalionica ne radi, nego se animalni otpad nosi u drugu firmu u Inđiju, a usluge se fakturišu Opštini.

Iz „Eko-vet plus“ kažu da su radili onako kako to nalaže zakon.

– Pod uticajem visokih temperatura ovog leta, morao je da se radi i remont pećke koja spaljuje životinjski otpad. I u raznim drugim situacijama moraju da se ispoštuju razne procedure, te se angažuju druge firme kako bi proces (dok traje remont pećke) bio neometan, a sve u okviru zakona – dodaju iz ove firme.

Iz GG Oslobodimo Vrbas, tražili su da ovaj problem bude i deo rasprave tokom današnje sednice Skupštine opštine Vrbas, ali je većina odbornika odbila da to stavi na dnevni red.

Ova grupa građana zahteva da se podnesu krivične prijave protiv odgovornih i da se zabrani rad spalionice jer se životinjski otpad nagomilava mimo svih strogih propisa koji su određeni za ovakvu vrstu posla, stvarajući na ovom mestu leglo zaraze.

Brzo nakon svog osnivanja 2017. godine ova firma se raširila po teritoriji čitave Vojvodine.

Aleksandar Krunić iz GG Oslobodimo Vrbas kaže da je više od 40 opština postpisalo ugovor sa „Eko-vet plus“, ali da to više nije tako, dobar deo lokalnih samouprava je raskinulo saradnju.

To potvrđuju i iz ove firme iako nisu odgovorili detaljno na naša pitanja – koliko im je dnevni kapacitet, koliko dnevno spaljuju životinjskog otpada i sa kojim sve opštinama sarađuju.

– Što se tiče kapaciteta, rađeni su u skladu sa propisima i nisu u potpunosti iskorišćeni. Posao obavljamo na teritoriji Južno-bačkog okruga, sa izuzetkom par opština – dodali su iz kompanije „Eko-vet plus“.

Kako dodaju, Što se tiče samog GG Oslobodimo Vrbas,„njima svakako ne valja ni kada se radi, ni kada se ne radi, ni kada skupljamo otpad, ni kada ostaje na ulici“.

– Što se tiče novčanog dela koji je spomenut u ranijem tekstu, relativno je nizak u odnosu na prirodu posla. Postoji i problem sa naplatom, koji nas ponekad koči u obavljanju svakodnevnih aktivnosti – kazali su iz „Eko-vet plus“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari