Ekološka inspekcija jutros je uzela primerke mrtve ribe iz reka Lepenica, koje će uputiti na analizu Veterinarskom institutu u Kraljevu. Republički vodoprivredni inspektor Vesna Vujić potvrdila je juče i da je do pomora ribe u reci Lepenica došlo tokom protekle noći. Ona je ocenila da su štetne materije potokom Čađavac, koji se u Lepenicu uliva u ataru sela Radobić, verovatno stigle sa obližnjih seoskih farmi.

Ekološka inspekcija jutros je uzela primerke mrtve ribe iz reka Lepenica, koje će uputiti na analizu Veterinarskom institutu u Kraljevu. Republički vodoprivredni inspektor Vesna Vujić potvrdila je juče i da je do pomora ribe u reci Lepenica došlo tokom protekle noći. Ona je ocenila da su štetne materije potokom Čađavac, koji se u Lepenicu uliva u ataru sela Radobić, verovatno stigle sa obližnjih seoskih farmi. „U tom i drugim selima kroz koje protiče Čađavac ima živinarskih farmi, ali i farmi za tov svinja i junadi. One imaju svoje jame za skupljanje osoke koje prelivaju, pa se njihov sadržaj izliva u okolne njive i livade“, rekla je Vujićeva. Ona je dodala da će u saradnji sa ekipom Hidrometeorološkog zavoda Srbije za kontrolu voda, nastojati da utvrdi na kojoj je farmi koncentracija štetnih organskih materija bila najveća.
„Moguće je da je do pomora ribe doveo niz nesrećnih okolnosti, ali ne isključujem ni mogućnost da je neko od farmera pustio osoku u Čađavac i Lepenicu računajući na to da će pasti kiša i da osoka neće pričiniti ozbiljnije probleme“, kazala je Vujićeva. Kako je rečeno situacija bi se donekle mogla ublažiti ukoliko bi se ispraznio olimpijski bazen u kupališnom kompleksu „Pribara“ kod Mionice jer bi ta voda „pročistila Čađavac i Lepenicu“, ali upravnik tog kompleksa traži sudski nalog za pražnjenje bazena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari