Ekološka udruženja osudila pretnje čačanskom opozicionaru zbog protivljenja iskopavanju litijuma 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Ekološka udruženja iz Gornjeg Milanovca i Čačka osudila su danas upućivanje pretnji predsedniku čačanskog odbora stranke Novo lice Srbije Aleksandru Mitroviću i najavila da će na takve pretnje ubuduće odgovarati objavljivanjem kućnih adresa svakog ko javno lobira da se u Srbiji iskopava litijum.

Na asfaltu ispred Mitrovićeve porodične kuće u čačanskom naselju Trbušani juče je osvanuo natpis „Ostavi politiku i litijum, bolje za tebe“.

„Osuđujemo pretnje Aleksandru Mitroviću i svakom drugom pojedincu ili grupi, a ubuduće ćemo na pretnje odgovarati objavljivanjem kućnih adresa svakog ko javno lobira da se Srbija raskopa i zatruje. Smatramo da je takav odgovor pravičan i nužan“, stoji u saopštenju udruženja „Suvoborska greda“ i „Čuvari Kablara“.

Ocenili su da pretnje dolaze od „izvesnih čačanskih političara kojima je tema rudarenja litijuma poseban problem i koji su zauzeli stranu multinacionalnih kompanija i njihovih saradnika iz vlasti“.

„Ne znamo da li su počeli da prete iz straha što je sve više građana protiv rasprodaje Srbije rudarskim kompanijama ili iz nekog drugog razloga, ali znamo da ovakvim pretnjama moramo stati na put“, naveli su u saopštenju.

Poslanik Novog lica Srbije Miloš Parandilović ranije je pozvao tužilaštvo da reaguje na pretnje upućene predsedniku čačanskog odbora te stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari