Ekološka udruženja podržala protest zbog seče šume u Bavaništu 1Foto: Pixabay/jplenio

Aktivisti iz Bavaništa u opštini Kovin, koji se mesecima bore za očuvanje svoje viševekovne šume, zakazali su za sutra protest ispred zgrade opštine.

Mreža organizacija „Pošumimo Vojvodinu“ podržala je protest meštana Bavaništa, koji zahtevaju da se šuma izuzme iz stečajne mase preduzeća „Lune Milovanović“, i ostane u državnom vlasništvu u kome je oduvek bila.

Mreža koju čine 24 ekološke organizacije iz Vojvodine, upozorila je i da bavaništanska šuma mora biti očuvana, „ne samo zbog ekološke funkcije, kao stanište zaštićenih vrsta“, već i kao odbrana od košave i prostor koji čuva basen vode iz koga se napaja Bavanište.

Ekolozi podsećaju i da su u septembru prošle godine meštani Bavaništa primetili da se šuma seče i alarmirali nadležne institucije, a da je po izlasku Pokrajinskog inspektora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Jedinice policije za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, seča zaustavljena, a podnete su i krivične prijave protiv počinioca.

„Šteta koja je naneta se procenjuje na više stotina hiljada evra, pošto su posečena staba hrasta lužnjaka starosti od 120 do preko 200 godina i nešto jasena. Preduzeće koje je seklo zdrava, izuzetno vredna stabla, imalo je sklopljen ugovor o sanitarnoj seči šume, što podrazumeva održavanje, a ne eksploataciju prostora“, upozoravaju ekolozi.

Podsećaju i da je 10. februara ove godine Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila „prodaju šumskog zemljišta sa pripadajućom drvnom masom“, iako šuma po tvrdnji meštana nije vlasništvo preduzeća ‘Lune Milovanović’ u stečaju iz Bavaništa.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari