Sestre Mimica Spasić i Martina Mladenović iz Pirota zahvaljujući start ap kreditu Fonda za razvoj, ali i svojim idejama o biznisu, uspešno su započele proizvodnju ekoloških kesa koje se razgrađuju i potpuno su u trendu u svetlu novih predloga o zabrani upotrebe plastične ambalaže. U radnji Eko Pak proizvode papirne kese koje se prave od prvoklasnog papira, koji nije recikliran jer u njima treba da se pakuje hrana. Mlađa sestra Mimica (26), apsolvent na Fakultetu zaštite na radu u Nišu, kaže da su slučajno došle na ideju o pokretanju posla.

– Rešile smo da budemo među prvim proizvođačima ovog tipa u Srbiji. Kese koje mi proizvodimo su od natron papira koji se razgrađuje, boje su vodorazredive i imaju atest o zdravstvenoj ispravnosti i neškodljive su za namirnice koje se pakuju u njima. Proizvodimo sve vrste kesa u 14 veličina i dve vrste za pakovanje hamburgera i tosta – kaže Mimica.

Sestre su konkurisale za kredit kod Fonda za razvoj Srbije i dobile 1,2 miliona dinara. Od tog novca kupile su mašinu, ali su osim kredita uložile i oko 300.000 dinara sopstvenih sredstava. Martina Mladenović(29) završila je srednju Ekonomsku školu, studirala je ekonomiju, a na evidenciji Filijale za zapošljavanje više je od deset godina. U ovaj porodični biznis uključila se i supruga Marka, a često i njena deca Vukota i Lidija pomažu. Kaže da kad su krenule sa ovom proizvodnjom da nije previše verovala u sve to.

– Rizik i dalje postoji, ali je mnogo teže deceniju sedeti kod kuće i biti bez posla – kaže Martina. Sestre Mimica i Martina planiraju i proširenje proizvodnje. Većsmo u pregovorima za kupovinu još jedne mašine za izradu većih kesa i sa drškama, pa se nadamo da će i to uskoro da krene – kaže Mimica.

Prvo zaposlenje i porodični biznis

Proizvodnju smo pokrenule u januaru, a iako smo tek na početku, zasad je tržište dobro, a mi se iskreno nadamo da će biti još bolje. Prema našem biznis planu mislimo da ćemo brzo otplatiti kredit. Osim nas dve, u poslu nam pomaže sestrin suprug Marko i naš otac Momčilo. Majka Blagunka nam je pomogla oko izrade biznis plana i sada vodi knjigovodstvo. Sestra je deset godina bez posla i ovo nam je praktično prvo zaposlenje, kaže Mimica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari