Ekološke organizacije Srbije zatražiće sutra od Ustavnog suda objašnjenje o inicijativi Rio tinta 1Foto: Aleksandar Roknić/Danas

Predsednik ekološkog udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović najavio je danas da će sutra od Ustavnog suda zatražiti informaciju da li je tačno da je kompanija Rio tinto podnela incijativu za ocenu ustavnosti odluke Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“.

On je rekao da će se, u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije, pred tim sudom u 8.00 okupiti više hiljada predstavnika ekoloških uduženja, pokreta, stručnjaka i opozicionih stranaka, ali i građana Majdanpeka da provere da li je istina da će sutra taj sud održati sednicu na kojoj će poništiti odluku Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana, kojom je suspendovan projekat „Jadar“.

„Za tu sednicu Ustavnog suda smo saznali nezvanično, pa želimo da proverimo da li je to tačno“, rekao je Kokanović za Betu.

Direktor kampanje pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović saopštio je da će Ustavni sud na sutrašnjoj sednici na inicijativu Rio tinta doneti odluku kojom će poništiti odluku Vlade Srbije, čime bi bila uklonjena prepreka za realizaciju projekta „Jadar“ i otvaranje rudnika litijuma kod Loznice.

Kokanović je rekao da od odgovora Ustavnog suda zavisi da li će skup prerasti u protest.

„Ustavni sud za pet minuta može da nam pruži odgovor na naše pitanje, ako ima dobru volju, a može i da ga sakrije, u ovom sistemu se sve može očekivati“, rekao je Kokanović.

Istakao je da kompanija Ziđin koper želi da, bez naknade, konvertuje pravo korišćenja 300 hektara šume na području Majdanpeka u pravo svojine i da su zbog toga građani tog grada nezadovoljni i pridružiće se ekološkim organizacijama koje ne žele rudnik litijuma u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari