ivan bjelićfoto: Vojin Radovanović/Danas

Po završetku masovnog protesta i blokada protiv iskopavanja litijuma i bora u Beogradu u subotu, usledilo je sve učestalije hapšenje aktivista koji su na ovim skupovima učestvovali. Od nedelje, 11. avgusta, do danas privedeno je 10 aktivista, od kojih je jedan još uvek u pritvoru.

Pre nego što je sam protest „Rudarenja neće biti“ uopšte održan, policija je uhapsila četiri osobe iz Subotice, zbog navodnog planiranja napada na policiju, izazivanja nasilja i nereda na protestu u Beogradu.

Nedugo nakon toga su se oglasili organizatori samog protesta Zlatko Kokanović i Nebojša Petković iz udruženja Ne damo Jadar, kako bi obavestili javnost da su pozvani na informativni razgovor u BIA.

Cilj njihove posete je bio, kako su naveli, upozorenje da su blokade protivzakonite i da budu spremni da se nose sa posledicama.

Sam protest na Terazijama je prošao mirno, blokade železničkih stanica takođe, a policija je železničku stanicu „Beograd centar“ upala u pola šest ujutru.

Tada su uhapsili trojicu aktivista: Ivana Bjelića, Nikolu Ristića i Jevđenija Dimitrijevića.

Građani su se u nedelju okupili ispred policijske uprave „29. novembar“ u znak podrške uhapšenim aktivistima, ali su ipak oni po kratkom postupku osuđeni na 30 i 40 dana kazne zatvora. I dalje nije jasno da li se njima na tere stavlja blokiranje Prokopa ili situacija sa novinarkom Informera tokom protesta, kojoj su navodno gurali sendvič usta, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić.

Istog dana organizovan je protest ispred Vlade Srbije zbog izrečene kazne. Na njemu su organizatori saopštili da je policija u međuvremenu privela još dvojicu aktivista – advokata Branka Ivkovića iz Valjeva i Dragana Simovića iz Požege.

Ivković je sproveden u policijsku upravu Valjevo, gde mu je određeno policijsko zadržavanje i oduzet mobilni telefon, krivična prijava protiv njega je podneta zbog dela izazivanje panike i nereda zbog najavljenih blokada.

Nakon što su se građani Valjeva okupili ispred policijske stanice pušten je da se brani sa slobode.

Dragan Simović je bio odveden u policiju na informativni razgovor zbog namere da se blokira magistrala i pruga Beograd-Bar. Ubrzo je pušten iz policije.

Tokom dočeka olimpijaca ispred Narodne skupštine privedeni su aktivisti pokreta Kreni-promeni zato što su držali transparent „Nećete kopati“ protiv iskopavanja litjuma.

Nikola Adamović, jedan od privedenih aktivista, za Danas je rekao da je razlog privođenja to što su na skupu držali transparent „koji nema veze sa samim događajem“.

Članovi pokreta Kreni-promeni su se takođe po privođenju trojice njihovih aktivista okupili ispred policijske stanice, nakon čega su oni pušteni.

Treći dan nakon velikog protesta u Beogradu uhapšen je i govornik sa skupa u Užicu Milovan Petrović, kojem je Viši sud u tom gradu odredio pritvor do 30 dana. Dakle, od svih uhapšenih i privedenih samo on trenutno nije na slobodi.

Za portal Nova.rs je u Višem sudu u Užicu rečeno da se Petroviću stavlja na teret krivično delo „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i ugrožavanje sigurnosti“.

Petrović je uhapšen tri dana pošto je u govoru u Užicu između ostalog rekao: „Ako banda uspe da otvori rudnik u ovoj zemlji, mi smo svi gotovi, ja ne znam šta tu nije jasno? Narko-kartel je preuzeo Srbiju, s ovom ćipuljićkom bitangom na čelu i ubija nam decu, kako ovaj narod ne razume to? Da li mislite, ako se otvori rudnik litijuma, da će u Beogradu biti bezbedni? Pa neće, zagadiće sve i napraviti deponiju za Evropu. Godinama ovaj narod šeta i šta je dobio šetnjama? Hajde Srbi, secite i oštrite glogovo kolje, trebaće nam za paradajz. Gde je radio Rio Tinto tamo više ništa ne raste“.

Istog dana je u Beogradu priveden aktivista Lokalnog fronta Mihailo Kolović. Njega je šest osoba u civilu, koje su se predstavile kao policija, odvelo iz stana u kom se nalazio, bez objašnjenja ili pokazanog naloga.

Pušten je nakon što je dao izjavu u svojstvu građanina, a povodom incidenta koji se dogodio u subotu u Novom Sadu, u kome on nije ni učestvovao. Naime, neko je policiji dojavio da je Kolović razbio izlog u Novom Sadu, iako on tada nije ni bio u tom gradu.

Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Dimitrijević su takođe pušteni na slobodu nakon što im je prvobitna presuda ukinuta.

Postupak protiv njih će biti ponovljen, a ostaje da vidimo do kada će hapšenje aktivista trajati, kao i ko je sledeći na redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari