"Postupao je preki sud, nisu imali šanse": Advokat Viktor Gostiljac o kaznama izrečenim ekološkim aktivistima 1Foto: Danas/K.Ž

U ovom slučaju postupao je preki sud koji je mimo svake uobičajene prakse ekspresno poslao ljude u zatvor i izvršio presudu pre izjavljivanja žalbe, kaže za Danas advokat Viktor Gostiljac komentarišući kazne zatvora izrečene aktivistima uhapšenim nakon protesta „Rudnika neće biti“.

Gostiljac dodaje da je sud odbio da izvede dokaz gledanja snimka događaja koji postoji i koji, kako kaže, demantuje policiju.

„Dakle, radi se o naručenoj presudi koja ima za cilj da uplaši i demotiviše ostale ucečnike protesta“, smatra Gostiljac.

Kaže da ove zatvorske kazne učesnicima protesta ulaze u već bogatu istoriju „besčašća srpskog pravosuđa“.

„Presuda je primer i dokaz jednog dirigovanog postupka u kome okrivljeni nisu imali nikakvu šansu i koja je doneta po naredbi vlasti“, navodi Gostiljac.

Dodaje i da sudija koji udovoljava naredbama vlasti ne zaslužuje da se bavi sudijskim poslom i deli pravdu u ime naroda.

„Pravosuđe koje toleriše i podrazumeva ovakvo postupanje najbolje govori i o sebi, i o državi čiji je sastavni deo“, ističe Gostiljac.

Prema njegovom mišljenju u ovom slučaju su sud i policija radili zajedno i nije se vodilo računa o dokazima već o „drakonskoj osveti“ demonstrantima.

„Zato, neka više ne govorimo o nekakvom napretku u ostvarivanju nezavisnosti sudstva jer je to prazna priča. Na ovakvim predmetima u kojima je vlast lično zainteresovana, ta nezavisnost se dokazuje. Ako je sami ne ostvarimo niko nam je drugi ovde neće ustoličiti, ni EU ni Venecijanska komisija. Advokatura je u toj borbi usamljena u Srbiji.“, kaže Gostiljac.

Podsećamo, aktivisti Ivan Bjelić, Jevđenije-Julijan Dimitrijević i Nikola Ristić osuđeni su na zatvorske kazne zbog prekršaja iz člana 8 Zakona o javnom redu i miru.

Optuženi su za drsko i bezobzirno ponašanje, koje se ogleda u tome što su Dimitrijević i Ristić vikali, dok je Bjelić mahao sendvičem, ispred novinarke Informera.

Kako je saopštio njihov advokat Aleksandar Petrović, Bjelić je osuđen na 40 dana zatvora, a Dimitrijević i Ristić na po 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari