Ekološki aktivisti iz Majdanpeka optuženi za versku, rasnu i nacionalnu mržnju protiv Kineza u Srbiji 1Foto: M. S. / Danas

Udruženje građana „Ne dam – Nu dau“ iz Majdanpeka saopštilo je danas da je Viši sud u Negotinu potvrdio optužnicu protiv troje njihovih akivista koji su branili planinu Staricu od „nelegalnog razaranja kineske rudarske kompanije Zi Đin“.

„Optuženi su za versku, rasnu i nacionalnu mržnju protiv svih Kineza koji žive i rade u Srbiji, a ova optužnica nije ništa drugo do pokušaja da se uguši glas naroda i zaštiti strani kapital na račun domaćeg ekosistema i dostojanstva grada“, ističe se u saopštenju.

Udruženje smatra da je to „brutalni napad na pravo i na slobodu izražavanja, pravo na protest i zaštitu prirodnog bogatstva naše zemlje“.

Iz Udruženja „Ne dam, Nu dau“ poručuju da neće ćutati i dozvoliti da se pravda pretvori u oruđe ugnjetavanja onih koji se bore za očuvanje svoje sredine i svojih prava, a tretiraju ih kao kriminalce.

Kako navode ova odluka je „jedna u nizu mrlja u pravosudnom sistemu Srbije i pokazuje koliko su pojedinci spremni daleko da idu da bi zaštitili interese moćnih stranih kompanija, a ne svojih građana“

Udruženje je pozivalo je sve ljude da stanu u odbranu prava, slobode i prirodnog bogatstva Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari