Ekološki pokret: Nesnosan smrad u Bačkoj Topoli onemogućuje normalan život građana 1Foto: Shutterstock/veselolane

Ekološki pokret “Za sadašnjost i budućnost” iz naselja Bajša, u opštini Bačka Topola, zahteva od opštinske vlasti da reaguje povodom nesnosnog smrada koji se širi ovim prostorom a koji onemogućuje normalan život građana i provetravanje prostorija u kojima žive.

“Takođe, preko puta fabrike Žibel u Bačkoj Topoli na njivu je ispuštena smrdljiva otpadna materija organskog, verovatno životinjskog porekla, sudeći po smradu”, ističe se u saopštenju tog pokreta.

Oni, kako navode, zahtevaju da se učini sve što je moguće, da se shodno članu 74. Ustava Srbije građanima obezbedi elementarno pravo na zdravu životnu sredinu, zbog čega stanovnici ne mogu prošetati niti provetravati svoje domove.

Ekološki pokret je pozvao opštinsku vlast da utvrdi poreklo smrada jer, kako ocenjuju, postoji više mogućih izvora: fabrika Žibel, farme pilića Topika, prečistači otpadnih voda ili farme svinja.

“Utvrditi ko je ispustio smrdljivu materiju pored magistralnog puta. Čija je njiva i kog je porekla taj material”, poručili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari